Karel Januška

Účelový výklad Ústavy

5. 05. 2017 4:56:14
Republika se musí řídit pravidly, která jsou jednoznačná. V každé společnosti má být definováno, kdo má nejvyšší moc výkonnou. U nás a v mnoha demokratických státech je to vláda.

Pravomoc nad mocí soudní má prezident. Prezident jmenuje každého soudce. A v právním státě ten kdo jmenuje, má také pravomoc odvolávat.

V právním státě občan může činit vše, co mu "Zákon" nezakazuje. Soudce rozhoduje tak, jak mu předepisuje "Zákon", nebo jeho svědomí.

Pro prezidenta platí, že může činit vše, co mu Ústava nezakazuje. Když Ústava přikazuje prezidentovi, aby v jistých případech odvolal ministerského předsedu, to neznamená, že ho nemůže odvolat v jiných případech. K tomu nejsou třeba Ústavní právníci. Právo prezidenta odvolat jen ministerského předsedu je nesporné. Jestliže se někteří právníci vyjadřují jinak, tak jsou to lobbisté, kteří z pozadí ovládají zákonodárce. Co způsobují, vidíme na současném stavu justice.

Vládní ministři spravedlnosti a vnitra připustili, aby se poslanci z vládní koalice a další bezúhonní občané dostali do vazební věznice. To je fatální selhání justice. Znamená to, že nejsou dodržované základní pravidla právního státu. Nový a starý ministři spravedlnosti v televizi debatovali o složité situaci. Občana nezajímá, kterému ministru podléhají státní zástupci. Ale jestliže nejvyšší státní zástupce nevěděl o zásahu na bezúhonné občany a poslance, pak měl dávno odstoupit, nebo být vyměněný. Soudy nejen v případě Tluchoř ukázaly, jak je jim vzdálené spravedlivé rozhodování.

Všichni státní zástupci jsou normální úředníci, podléhající svým nadřízeným. Televizní moderátor (také s "právnickým vzděláním“) v debatě přitakával ministrům spravedlnosti a nedovedl se jich zeptat, podle kterého odstavce „Zákona“ byli zbaveni své občanské svobody. Jestliže předcházející zákonodárné sbory účelově vložily do Sbírky zákonů špatné předpisy, tak není problém soudcům přikázat, aby je neakceptovali.

Justiční mafie zneužívá zákonodárný sbor ke svým cílům. Co potřebovala, dala do Sbírky zákonů. Soudci vyškolení v totalitním systému, ochotně poslouchají své „učitele“. Konkrétní kroky, aby k obdobným situacím nedocházelo, nikdo neučinil.

Současný prezident vyjádřil podporu státnímu zástupci Ištvanovi, když kauza Tluchoř začínala. Jak se mýlil, jistě si uvědomuje. Nevím, zda činí dobře, když znovu kandiduje.

Opoziční strany se zabývají vidinami výsledků v nadcházejících volbách. Zcela rezignovaly na funkci, kterou mají ve společnosti plnit. Skutečný zájem o blaho republiky u žádné strany nevidím. Kéž by se i z Hnutí ANO stala brzy politická strana.

Autor: Karel Januška | karma: 15.53 | přečteno: 686 ×
Poslední články autora