Soudy zdrojem nestability

Občané by neměli rezignovat na bezmoc, která je někdy zastihne vinou naší justice. Po našich zvolených zástupcích můžeme požadovat, aby prosadili to, co je napsáno v Ústavě a Listině práv.

Soudy jsou státem placené úřady, které mají dohlížet nad činy jednotlivých občanů, institucí i vlastním státem. Každého soudce jmenuje prezident.

Předseda senátu, všichni právníci z vysokých škol, premiér a téměř všichni komentátoři nám tvrdili, že prezident s odvoláním premiéra odvolává celou vládu.

Najdu jeden teoretický případ, kdy by prezident takovým postupem hrubě poškodil zájmy republiky. Předpokládejme, že je premiérem Sob. Byl zvolen parlamentem, ve kterém má znatelnou většinu strana ČSD. Je pět měsíců před řádnými volbami a premiér Sob onemocní. Pošle ústní nebo písemnou žádost prezidentovi, aby byl vybrán jiný premiér, protože už nezvládá svou funkci. Prezident posoudí příčinu a následek, a jmenuje jiného premiéra. Kdyby trval na odvolání celé vlády, vypsání nových voleb (již vyhlášených), nepochybně by jednal v rozporu se zdravým rozumem. Ale i v tomto případě platí, že může rozpustit parlament nebo jmenovat pouze jiného premiéra. Litera Ústavy mu to umožňuje. (Článek 54 Ústavy (3) Prezident není z výkonu své moci odpovědný.)

Prezident ve veřejném vystoupení přijal Sobotkovu demisi. Poukázal na koaliční smlouvu.

Každá smlouva je projevem svobodné vůle mezi různými subjekty (státem, telefonním operátorem, svéprávnými občany, politickými stranami, ...).

Nejen soudy, ale celá společnost by měla respektovat, že jednou uzavřená smlouva je platná.  Když si občan stěžuje na porušení smluvních podmínek, povinností soudu je posoudit tuto stížnost. Soud nesmí po občanovi požadovat, aby znovu dokládal, že vůle smluvních stran se od doby uzavření nezměnila. To je v rozporu se zdravým rozumem.

Všechny politické strany by ve svých volebních slibech měly mít (Požadavky občana na politické strany):

  • 4. Každý občan předpokládá, že smlouva je vyjádřením svobodné vůle. Právní předpisy a soudci to musí respektovat. Soud nesmí po žalobci požadovat nové stvrzení smluvních podmínek.

Jak se prezident k žádosti Sobotky nakonec postavil, je známo. Upřednostnil jiný důvod, než plnění smluvních závazků.

Autor: Karel Januška | sobota 27.5.2017 8:21 | karma článku: 10,59 | přečteno: 292x
  • Další články autora

Karel Januška

Úvaha staříka nad hrobem

24.8.2021 v 9:22 | Karma: 6,11

Karel Januška

Spravedlivé soudy

1.8.2021 v 5:09 | Karma: 9,94

Karel Januška

Případ Janoušek

26.7.2021 v 4:01 | Karma: 14,03

Karel Januška

Volby a naděje

16.7.2021 v 15:36 | Karma: 8,78

Karel Januška

Rozděl a panuj

24.6.2021 v 4:31 | Karma: 10,11