Obvinění

25. 11. 2017 9:56:33
Úvaha. Ústavnímu soudu i jiným soudům vyhovuje, když se mohou zbavit zodpovědnosti za své rozhodnutí. Presumpce neviny. Presumpce pravdy. Právní stát.

Členové mandátního výboru se mají vyjádřit k žádosti policisty, aby vydali své kolegy do moci výkonné a povolili jejich vyšetřování. Toto vyšetřování má potvrdit nebo vyvrátit, zda došlo k trestnému činu. U běžného přestupku by poslance nikdo o takovou činnost nežádal.

Žádost, kterou vystavil „vyšetřovatel“ (státní úředník, podléhající ministrovi vnitra) je dokladem toho, že náš stát není právním státem. V právním státě musí každé rozhodnutí o vině, nebo rozhodnutí o pravdivém tvrzení rozhodnout soud. Pokud se stát obrací přímo na poslance, dopouští se (trestného) činu veřejné pomluvy jak poslanců, tak ostatních obviněných.

Když členové mandátního výboru schválí vydání svých kolegů a také některých občanů bez poslanecké imunity, dává moci výkonné takovou pravomoc, kterou ze zákonu nemá.

Každý občan má být chráněn před nezákonnými zásahy v jeho jednání mocí soudní. Naše soudnictví je deformované od doby totality. Tenkrát měl každý policista „pravdu“, protože občan měl povinnost respektovat tehdejší zákony.

V právním státě otázku viny a pravdy má řešit výhradně soud. Předpokladem je, že soudci respektují literu Ústavy.

To naši soudci nemusí činit. Ústava každému soudci přikazuje (článek 82.) Soudci jsou při výkonu své funkce nezávislí. Jejich nestrannost nesmí nikdo ohrožovat.

Každý soudce je nezávislý. Nestrannost žádného soudce nesmí nikdo ohrožovat. Ani soudce vyššího soudu nesmí ohrožovat rozhodnutí soudce soudu nižšího stupně. Z toho jednoznačně plyne, že soudce může daný spor řešit pouze jednou. Ústavnímu soudu i jiným soudům vyhovuje, když se mohou zbavit zodpovědnosti za své rozhodnutí, a přikážou řešit spor jiným soudem (zpravidla nižšího stupně). Proto soudní procesy připomínají hru ping-pong.

Každé rozhodnutí soudu je typu A: žalovaná strana je vina.

Nebo B: žaloba se zamítá.

Jedná-li se o spor ve věci práva, výrok soudu je typu A: Žaloba je v právu.

Nebo B: žaloba se zamítá

Když soudce vynese rozhodnutí typu A, musí současně podle návrhu žaloby rozhodnout o výši trestu, nebo o splnění podmínek, které navrhla žalující strana. Současně musí vynést verdikt o tom, že veškeré soudní výlohy hradí žalovaná strana.

Když soudce vynese rozhodnutí typu B, současně musí vynést rozhodnutí, že veškeré soudní výlohy hradí strana žalující.

Nezávislost soudu nespočívá v tom, že soudce může rozhodnout jakkoliv. Ta spočívá v tom, že soudu musí být lhostejné, která strana se na soud obrací. Když soudce podle svého nejlepšího vědomí (znalostí) a svědomí (morálky) rozhodne, vynese svůj (jediný) nezávislý rozsudek. Musí ohodnotit předložené důkazy, nebo vynést spravedlivý (pravdivý) výrok. Z rozhodnutí soudce by mělo být zřejmé, zda rozhodl podle některého odstavce zákona, nebo podle svého svědomí.

K ověření pravdivého výroku slouží jednoduchá poučka. Výrok k jedné straně sporu je opakem výroku ke druhé straně sporu. Oba výroky musí být logicky správné. V matematice se tomuto důkazu říká důkaz sporem.

To, že se nějaký policista obrátil na poslaneckou sněmovnu, jen potvrzuje skutečnost, že náš stát není právním státem.

Autor: Karel Januška | sobota 25.11.2017 9:56 | karma článku: 15.80 | přečteno: 352x

Další články blogera

Karel Januška

Úvaha staříka nad hrobem

Pravda a spravedlnost jsou morální hodnoty které určují, v jakém státě občané žijí. Stabilní jsou státy, ve kterých je pravda a spravedlnost nejvyšší hodnotou. Získání peněžních výhod je cílem našich současných politiků.

24.8.2021 v 9:22 | Karma článku: 4.84 | Přečteno: 246 | Diskuse

Karel Januška

Spravedlivé soudy

Rovnost občanů před zákonem (před mocí soudní) je tisícileté pravidlo. I v diktaturách by měly být dodržené zásady spravedlivého rozhodnutí soudu.

1.8.2021 v 5:09 | Karma článku: 9.61 | Přečteno: 296 | Diskuse

Karel Januška

Případ Janoušek

Krátce po druhé světové válce byla v Paříži přijatá Všeobecná deklarace lidských práv. Všem občanům zaručuje stejná občanská práva. Soudcům přiděluje nejvyšší moc. Tisíciletá zkušenost potvrzuje správnost takových zásad.

26.7.2021 v 4:01 | Karma článku: 13.75 | Přečteno: 831 | Diskuse

Karel Januška

Volby a naděje

Moderní stát musí využívat všech prostředků, aby pro občany zajistil příjemný a pohodlný život. Omezení, která stát ukládá občanům, nesmí porušovat základní občanská práva.

16.7.2021 v 15:36 | Karma článku: 8.44 | Přečteno: 187 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 18 | Diskuse

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 21.71 | Přečteno: 323 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.68 | Přečteno: 461 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 866 | Diskuse
Počet článků 859 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 653

Vzdělání: Vyšší průmyslová škola strojnická - Vsetín (1955). KU  -  Fakulta technické a jaderné fyziky (1961).
Programátor vědecko-technických výpočtů v penzi.

Soud je služba za úplatu. V každém sporu mohou být pouze dva účastníci: žalobce a žalovaný. To je podmínka "vyloučení třetího". Soudce nesmí přizvat do sporu třetí subjekt. Každý soud(ce) rozhoduje o tom, zda má žalobce pravdu. V každém demokratickém systému může soudce konkrétní spor rozhodnout pouze jedenkrát.

Ústavní soud nemá právo vracet řešení sporu jinému soudci, protože odvolání proti rozhodnutí soudu již proběhlo. Pravda, spravedlnost a svědomí soudce jsou kritéria pro  rozhodování. Jestliže jedna strana sporu podá odvolání, pak spor musí rozhodovat jiný soudce. 

Priority, podle kterých musí soudce rozhodovat:

1. Zákony přírodních věd, zákony technických věd, nejnovější poznatky věd lékařských a technických,

2. Ústava, Listina základních občanských práv a svobod,

3. nařízení a doporučení nadnárodních orgánů, kterých je republika členem (NATO, EU),

4. zákony a zákonná nařízení uvedené ve Sbírce zákonů,

5. nařízení institucí a osob, které jsou zmocněné nařízení vydávat.

Výrok každého soudce musí obsahovat část, která určuje, kdo hradí soudní náklady. Tím je definováný příčinný vztah mezi žalobcem a žalovaným. 

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...