Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Počítač, pravda, soud

Domnívám se, že množství občanů, kteří se s důvěrou obrací na naše soudy, klesá.  Vláda by měla učinit rozhodný krok k nápravě justice.

Každý počítač pracuje pouze s dvěma hodnotami. O správnosti výsledků se musí postarat tým programátorů. Dříve než nějaký problém zpracuje, musí ho dokonale ošetřit ze všech úhlů. Musí zpracovat i nezvyklé situace, ke kterým třeba nikdy nedojde. Udělá-li chybu v programu, může se stát, že některý problém se vyrobeným programem správně nevyřeší, nebo program se zacyklí a nikdy neskončí. V takovém případě se musí vypnout počítač a před novým spuštěním je třeba, aby programátor opravil zdrojový kód, nebo zadat úkol jinému týmu programátorů.  

Pouze na základě dvou hodnot (nula, jedna), nebo chcete-li (pravda, nepravda) jsou v počítači zobrazená všechna čísla s definovanou přesností, všechny psané texty, obrázky, hudba, algoritmy programů, dokonce i simulace způsobu lidského myšlení.

Má tým programátorů nárok na odměnu za program, který některé problémy nedokáže vyřešit?  Uživatel bude trvat na tom, že program nesplnil podmínky zadání, a nárok na odměnu  nemá. Vedoucí týmu bude tvrdit, že práce na vypracování programu zabraly hodně času, takže nárok na odměnu má. Protože některá část programu je použitelná.

V takové situaci je naše republika. Občané jsou zadavatelé. Trvají na tom, aby soudní systém pracoval přesně podle zadání. Aby nedošlo ani k jednomu případu, kdy justice selže. Protože když selže jednou, tak s největší pravděpodobností bude selhávat i v budoucnosti.

Programátoři jsou řešitelé problému. Jsou to jak zákonodárci, tak také moc výkonná (premiér, vláda).

Náleží soudcům odměna za případ H-System? Nebo mají být soudci potrestáni za vyřešení tohoto případu? Občané to nemohou vyřešit, protože soudci mají konstantní odměňování, dokonce nezávisle na zdravotním stavu. I zákonodárci jsou nezávislí na plnění svých povinností. Rovněž berou mzdu podle zvláštních předpisů.

Největší vinu v současné situaci musí občan připsat těm, kteří mají dohlížet nad správnou funkcí moci soudní. Je to ministerstvo spravedlnosti, Nejvyšší správní soud a Ústavní soud.

První logická chyba moci výkonné, za kterou odpovídá premiér je, že úřad státního zastupitelství spadá do gesce ministra spravedlnosti.  Státní zástupci zasahují do moci zákonodárné, a požadují po poslancích vyjádření k některým případům. Poslanci nemají právo vyjadřovat se k žádnému případu. Natož k případu, kdy je občan zákonodárcem, chráněný imunitou. Poslanci nesmějí rozhodovat sami o sobě.

Předseda Ústavního soudu tvrdí, že soudci mají posuzovat zákon. To je hrubá chyba moci soudní. Soudci musí posuzovat obsah zákona, a porovnat ho s předloženou žalobou. To je druhá logická chyba soudců.

Z Ústavy plyne, že každý soudce může konkrétní případ rozhodnout pouze jednou. Jiné rozhodnutí, než které soudce jednou písemně vyjádřil, bude nepochybě závislé na třetí osobě (vyšším soudci). To je třetí systémová chyba naší justice.

Nové volby nic nespraví, protože moc výkonná a soudní zůstane v rukách stejných soudců, a moc výkonná bude pracovat podobně jako předcházející vláda. Zejména ve vztahu k moci soudní.

Jestliže něco špatně pracuje v demokratické společnosti, také se musí udělat zásah. Vláda nebo parlament mohou vydat taková nařízení, která zabrání špatné funkci státu. Jestliže nařízení nikdo nevydá, pak existuje jediná možnost. Zbavit se současné vlády i parlamentu. Musí následovat nové volby (zvolit jiného programátora).

V této situaci se nyní nachází naše společnost. Nemůžeme republiku nazývat právním státem, protože spoustu soudních sporů nelze vyřešit, nebo vyřešené spory jsou v rozporu s demokratickými pravidly. Každý občan bez výjimky má právo na spravedlivé a včasné vyřešení sporu. Samozřejmě si za tuto činnost musí zaplatit. To současným právním uspořádáním státu nelze zajistit.

Aby republika pracovala podle zásad demokratického státu, je bezpodmínečně nutné, aby soudci rozhodovali spravedlivě. Snad je tomu naše právnické fakulty naučily. Spravedlivě rozhodovat uměli už v antice. Co soudce jedné straně odebere, musí druhé straně odevzdat. Soudce musí přísně hodnotit pouze to, co je mu žalobcem předložené. Jestliže současný systém tuto podmínku neplní, je třeba ho opravit, nebo ve volbách zvolit jiné zákonodárce a tím i novou vládu.

V demokratické společnosti platí přirozený výklad práva. Občan může činit vše, co mu zákon nezakazuje. Pravdivá tvrzení lze ověřit v každém moderním programovacím jazyce. Odsuzovat může kdokoliv, občan, poslanec, senátor, policista, ale také soudce ve svém rozhodnutí. Občan odsuzuje podle své morálky a životních zkušeností. Občan může a nemusí mít pravdu ve svém odsudku. Pokud občan neškodí svým odsouzením jiným občanům, nemůže být za svůj odsudek nikým osočován, natož trestán.

Každý by měl chápat podstatný rozdíl mezi odsouzením občanem a odsouzením (výrokem) soudce.

V právním demokratickém státě má občan právo prohlašovat cokoliv, ale nesmí se dotknout práv jiného občana. O žádném jiném občanovi nemůže beztrestně tvrdit lež.  Jestliže k takové situaci dojde, má osočený občan právo dovolat se pravdy u soudu.

Tvrzení „občan A. Babiš je trestně stíhaný“ je lživé. Aby bylo pravdivé, musel by existovat výrok soudce: „Občan AB je důvodně podezřelý z trestného činu. Dávám svolení k dalšímu šetření. “ Protože AB má nespornou imunitu, musí státní zástupce na základě tohoto svolení požádat sněmovnu, aby občana AB zbavila imunity. Ale AB je nejvyšším představitelem moci výkonné. Byl zvolený vůlí lidu. Sněmovna nemá žádnou výkonnou moc. Ta pouze vydává a kontroluje zákony.  Dokud je AB premiérem, nelze ho soudně stíhat. Zákonodárci (kolegové poslanci) mají pravomoc kontrolovat činnost vlády. Žádnou jinou pravomoc kromě tvorby zákonů a kontrolu vlády zákonodárci nemají. Jejich jednání o případu „Čapí hnízdo“ nepatří na půdu sněmovny, ale náleží moci výkonné (státním zástupcům, policii).

Pravidla, jak soud určí konkrétního soudce, jsou dána povahou sporu, možnosti soudu ke kterému občan žalobu předložil a skutkovou podstatou sporu.

Soudce, který žalobu řeší, vyměří žalobci soudní poplatek. Tím se soud zaváže, že bude spor vyřešený v rozumné době. Soudce vyměří soudní poplatek a obou účastníků sporu se dotáže, zda souhlasí s jeho osobou být soudcem (námitka podjatosti). Každá strana může mít námitky vůči navrženému soudci. O námitkách rozhoduje zpravidla předseda soudcovského sboru.

Soudce, který spor řeší, musí striktně postupovat podle svého slibu. Musí rozhodovat výhradně podle své znalosti všech zákonů. Když některé problematice nerozumí, musí si vyžádat znalecký posudek. Rozhodne podle svého vědomí a svědomí, čili podle svého názoru na spravedlivé rozhodnutí. Pouze tato dvě kriteria musí soudce splnit. Vydá-li rozhodnutí, už nikdy nesmí o daném sporu rozhodovat. Ústava mu to zakazuje, protože jiné rozhodnutí než původní by bylo vyslovené na základě přání nebo příkazu třetí osoby.

To jsou pravidla spravedlivého rozhodování stará tisíce let.

U nás tato pravidla přesně neplatí. Soudce nemusí rozhodnout podle principu, aby výsledné rozhodnutí bylo spravedlivé k oběma stranám sporu. Čili že důkaz opakem není respektován. Je to pozůstatek z totalitní justice. Ani náš Ústavní soud tento požadavek nerespektuje. Proto máme místo Ústavního soudu soud dovolací, bez pravomoci rozhodovat.

Zákonodárcům současný stav vyhovuje, nebo ho nechápou. Pro občany je to nedostatek, který je třeba napravit, nebo provést nové volby.  Zákony přírodních věd a matematiky jsou součástí „zákona“ od doby Sokrata.

K nápravě současného stavu může dojít velmi rychle. Záleží na rozhodnosti vlády a vůli poslanců. K nápravě postačí dva kroky.

1: Vláda by měla připravit a nařídit, aby institut státních zástupců náležel do gesce ministra vnitra, protože činnost státních zástupců nesporně náleží do moci výkonné.

2: Vláda by měla navrhnout takový „Doplněk“ právních norem, který upřesní soudní postupy a soudcům nařídí, aby přísně respektovali literu Ústavy. Třeba takto:

§ 1. Hierarchické uspořádání lidského poznání a právních norem tvoří „Zákon“, podle kterého soudci rozhodují. Jsou to:

(1) Zákony přírodních a matematických věd, nejnovější poznatky věd lékařských a technických,

(2) Ústava, Listina základních občanských práv a svobod,

(3) nařízení nadnárodních orgánů, kterých je republika členem (EU, případně NATO),

(4) zákony a zákonná nařízení uvedené ve Sbírce zákonů,

(5) nařízení institucí a osob, které jsou zmocněné nařízení vydávat.

§ 2. O vazebním držení občana rozhoduje porota. Její rozhodnutí musí být jednomyslné.

§ 3. V soudním řízení musí soud vyhodnotit každý předložený důkaz. Soud nemá právo měnit žalobní návrh.

§ 4. Soudnictví je dvoustupňové. Každý spor má nárok na dva zákonné soudce, případně rozhodnutí dovolacího soudu. Soud na každém stupni má povinnost vyřešit spor. Nemá právo nutit jiné soudy, aby za něho rozhodovaly.

Státní úředníci plní cíle, které si současná vláda stanovila. Vedoucí státních úřadů jsou za to zodpovědní.

Zaručuji politickým subjektům i občanům, že při těchto úpravách se republika stane právním státem v nejkratší možné době.

Politické subjekty, které bojují o moc vládnout republice, by se měly zaměřit na to, aby občan byl jejich prvotním zájmem.

Ing. Karel Januška, ID: uiz6ad

 

 

 

Autor: Karel Januška | pondělí 3.12.2018 3:03 | karma článku: 10,26 | přečteno: 216x
  • Další články autora

Karel Januška

Úvaha staříka nad hrobem

Pravda a spravedlnost jsou morální hodnoty které určují, v jakém státě občané žijí. Stabilní jsou státy, ve kterých je pravda a spravedlnost nejvyšší hodnotou. Získání peněžních výhod je cílem našich současných politiků.

24.8.2021 v 9:22 | Karma: 6,11 | Přečteno: 247x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Spravedlivé soudy

Rovnost občanů před zákonem (před mocí soudní) je tisícileté pravidlo. I v diktaturách by měly být dodržené zásady spravedlivého rozhodnutí soudu.

1.8.2021 v 5:09 | Karma: 9,94 | Přečteno: 296x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Případ Janoušek

Krátce po druhé světové válce byla v Paříži přijatá Všeobecná deklarace lidských práv. Všem občanům zaručuje stejná občanská práva. Soudcům přiděluje nejvyšší moc. Tisíciletá zkušenost potvrzuje správnost takových zásad.

26.7.2021 v 4:01 | Karma: 14,03 | Přečteno: 831x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Volby a naděje

Moderní stát musí využívat všech prostředků, aby pro občany zajistil příjemný a pohodlný život. Omezení, která stát ukládá občanům, nesmí porušovat základní občanská práva.

16.7.2021 v 15:36 | Karma: 8,78 | Přečteno: 187x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Rozděl a panuj

Justiční marasmus nebere konce. Obecné zákony přírodních a technických věd pro zákonodárce neplatí. Postupně máme vlády rozkradačů státu, lékařských specialistů, obchodníků s virtuální měnou.

24.6.2021 v 4:31 | Karma: 10,11 | Přečteno: 250x | Diskuse| Osobní

Karel Januška

Volby 2021

Předpokládat, že příští volby do Sněmovny budou jednokolové znamená, že budeme nadále žít v právnickém marasmu.

6.6.2021 v 9:45 | Karma: 9,87 | Přečteno: 280x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Právnický marasmus

Dne 10. prosince 1948 Valné shromáždění Spojených národů přijalo a vyhlásilo Všeobecnou deklaraci lidských práv. Po tomto aktu Valné shromáždění vyzvalo všechny členské státy, aby ve svých zemí aplikovaly její principy.

23.5.2021 v 9:10 | Karma: 9,98 | Přečteno: 307x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Poručíme větru dešti

Soudci z ulice. Včerejší schůze pokračuje dnes a zítra. Poslanec je trestně stíhaný za svůj projev ve Sněmovně. Množství větší než malé. Takovou republiku chceme?

6.5.2021 v 9:31 | Karma: 12,95 | Přečteno: 273x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Volme s rozumem

Každý prosperující stát obvykle má soudy a soudce, kteří řeší problémy jeho obyvatel. Vztah mezi panovníkem a soudci určuje stupeň demokracie státu.

1.5.2021 v 10:02 | Karma: 6,07 | Přečteno: 239x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

SPOLU ve lži

Ideály založené na hliněných základech. Bez spravedlivého soudnictví nelze vybudovat právní stát.  V právním státě je moc soudní mocí nejvyšší. 

14.4.2021 v 17:34 | Karma: 12,70 | Přečteno: 289x | Diskuse| Ostatní

Karel Januška

Úvaha občanům republiky

Volby do Sněmovny vybírají nového premiéra a novou vládu. Každý svéprávný občan má jeden hlas. Ten odevzdává občanovi nebo politickému subjektu, kterému důvěřuje a akceptuje jeho politické cíle.

9.4.2021 v 9:59 | Karma: 11,82 | Přečteno: 293x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Socialistický absurdistán

Republika není právním státem. Justiční mafie ovládá nejenom soudy, ale také řízení státu. Vláda vydává nařízení, která jsou v rozporu s ústavními právy občana..

10.3.2021 v 17:45 | Karma: 11,64 | Přečteno: 334x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Mravní úpadek zákonodárců a soudců

Pokud znění zákonných předpisů umožňuje „osobám s právnickým vzděláním“ ždímat z občanů a ze státní pokladny nemalé finanční prostředky, těžko lze nápravu očekávat.

5.3.2021 v 8:42 | Karma: 10,48 | Přečteno: 262x | Diskuse| Osobní

Karel Januška

Nemocná republika

Úvaha nad současnou politickou situací. Pravda a lidská práva by po volbách do Poslanecké sněmovny konečně mohly zvítězit.

25.2.2021 v 13:22 | Karma: 6,43 | Přečteno: 349x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Nálezy Ústavního soudu

Logický rozbor jednání pléna Ústavního soudu. Každý "nález pléna Ústavního soudu" musí být jednomyslný. Kdyby Ústavní soud respektoval Ústavu, pak by každé rozhodnutí soudu muselo být spravedlivé.

23.2.2021 v 9:28 | Karma: 19,01 | Přečteno: 533x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Nález Ústavního soudu

Nález pléna Ústavních soudců vyjmenoval z Ústavního soudu soudce, kteří nerespektovali pravidla demokracie.

22.2.2021 v 8:34 | Karma: 20,29 | Přečteno: 481x | Diskuse| Osobní

Karel Januška

Právní marasmus a jeho příčiny

Jen v absurdistánu může mít demokratický stát dva ústavní soudy. Pavel Rychetský veřejnosti sdělil, že republika není právním státem.

17.2.2021 v 3:40 | Karma: 15,08 | Přečteno: 372x | Diskuse| Osobní

Karel Januška

Povinnost současných poslanců.

Současní poslanci zneužívají svého postavení k osobním výhodám. Demokratický stát je založený na principu rovnosti občanů před zákonem.

13.2.2021 v 3:34 | Karma: 13,16 | Přečteno: 345x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Volba totality nebo nové vlády?

Úvaha pro občany České republiky. Potřebujeme volby a víme koho budeme volit? Ústavní soud rozhodl, že dosavadní rozhodování některých soudů bylo nespravedlivé

10.2.2021 v 20:23 | Karma: 13,81 | Přečteno: 394x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Volby do Poslanecké sněmovny.

Předseda Ústavního soudu Rychetský se domnívá, že jeho přítomnost v Ústavním soudu je nadále nezbytná. Soudy probíhají stejným způsobem, jako za totality.

9.2.2021 v 5:17 | Karma: 12,63 | Přečteno: 535x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 859
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 662x
Vzdělání: Vyšší průmyslová škola strojnická - Vsetín (1955). KU  -  Fakulta technické a jaderné fyziky (1961).
Programátor vědecko-technických výpočtů v penzi.

Soud je služba za úplatu. V každém sporu mohou být pouze dva účastníci: žalobce a žalovaný. To je podmínka "vyloučení třetího". Soudce nesmí přizvat do sporu třetí subjekt. Každý soud(ce) rozhoduje o tom, zda má žalobce pravdu. V každém demokratickém systému může soudce konkrétní spor rozhodnout pouze jedenkrát.

Ústavní soud nemá právo vracet řešení sporu jinému soudci, protože odvolání proti rozhodnutí soudu již proběhlo. Pravda, spravedlnost a svědomí soudce jsou kritéria pro  rozhodování. Jestliže jedna strana sporu podá odvolání, pak spor musí rozhodovat jiný soudce. 

Priority, podle kterých musí soudce rozhodovat:

1. Zákony přírodních věd, zákony technických věd, nejnovější poznatky věd lékařských a technických,

2. Ústava, Listina základních občanských práv a svobod,

3. nařízení a doporučení nadnárodních orgánů, kterých je republika členem (NATO, EU),

4. zákony a zákonná nařízení uvedené ve Sbírce zákonů,

5. nařízení institucí a osob, které jsou zmocněné nařízení vydávat.

Výrok každého soudce musí obsahovat část, která určuje, kdo hradí soudní náklady. Tím je definováný příčinný vztah mezi žalobcem a žalovaným.