Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nový

Testuji nový blog.Náprava současného systému nemusí být složitá. Vyžaduje uvážené kroky vlády a souhlas většiny poslanců. Čím dříve se uskuteční, tím budou menší náklady státu v budoucnosti. 

 

Dva nezpochybnitelné důkazy o tom, že Česká republika není právním státem, předložili ministři spravedlnosti.

Prvním byl postup ministrů (Válkové a Pelikána) ve věci podjatého rozhodnutí Nejvyššího soudu. Soudci Nejvyššího soudu zneužili svou pravomoc a výrokem čj. 21 Cdo 1440/2014-456 si neprávem přisoudili doplatky k minulým mzdám. Ústava všem soudcům nařizuje, aby rozhodovali nestranně. (Článek 82. Nestrannost soudce nesmí nikdo ohrožovat). Ani soudce Nejvyššího soudu nesmí svou nestrannost ohrožovat. Nesmí soudit takový případ, ve kterém je hmotně zainteresován. Nesmí rozhodovat podjatě.

Druhým důkazem bylo veřejné prohlášení, že se republika omlouvá poslanci Šnajdrovi a dalším občanům. „Česká republika se omlouvá za nezákonný postup a nezákonné trestní stíhání poškozeného Marka Šnajdra, ... jakož i za jeho nezákonnou vazbu. Tento nezákonný postup vedl k profesní a společenské újmě poškozeného, za což se Česká republika ... omlouvá.“

Co může občan činit ve státě, ve kterém je právo vykládáno způsobem, který vyhovuje pouze „občanům s právním vzděláním“? Legální cestou je apelovat na naše poslance, aby se právním stavem v republice začali zabývat. Řešení jsem nabídl ve formě doplňujícího paragrafu, který upřesní to, co by mělo být všem soudcům zřejmé. Sdělil jsem to jak poslancům, tak senátorům.

Domněnka mnohých komentátorů, reportérů, rektorů univerzit, ústavních soudců, předsedů politických stran, i zákonodárců, že žijeme v právním státě, je nepravdivá. Právní stát se vyznačuje skutečností, že postavení všech je před soudní mocí rovnoprávné. Nástupem totality po druhé světové válce se moc výkonná a soudní spojily. Totalita si upravila zákonné předpisy takovým způsobem, že mohla kohokoliv a kdekoliv zbavit alespoň na krátkou dobu zadržet a zbavit základních občanských práv. Totalita vychovala velké množství „občanů s právnickým vzděláním“, kteří nerespektují tisíciletou zkušenost, že všechny spory musí rozhodovat nestranné a nezávislé soudy.   Svými rozhodnutími rozhodně nepatříte k elitě národa. Dvacet pět let neuznáváte hierarchické uspořádání Zákona. Nesoudíte s úctou k Ústavě a Listině práv. Oběma pohrdáte, a soudíte podle Občanského soudního řádu z roku 1963. Ten si průběžně necháváte aktualizovat. Nebo si necháváte v nových zákonných předpisech „uzákonit“ paragrafy, které jsou v přímém rozporu s Ústavou. „Osoby s právním vzděláním“ mají privilegované pravomoci, ale žádný zákon soudci nepřikazuje, aby se zabýval vzděláním občana, který se na soud obrací.

 

Ze zpráv veřejnoprávní televize se neustále dovídám, že soud NEPRAVOMOCNĚ rozhodl konkrétní spor. Páni redaktoři, zákonodárci, studenti a všichni občané české republiky, rozumíte češtině, nebo žijeme v absurdistánu?

Moc soudní je v právním státě nezpochybnitelná. Jestliše soudce v právním státě rozhodne, je jeho rozhodnutí pravomocné, je-li soudní systém jednostupňový. Tak jako se na vojně nediskutuje o rozkazu velitele, tak nelze diskutovat o pravomoci soudního rozhodnutí. Je-li soudní systém dvoustupňový (jako náš),  libovolný účastník sporu může podat odvolání.  V takovém případě se pozastavuje výkon rozhodnutí soudu prvního stupně. Soud druhého stupně rozhodne s konečnou pravomocí.

Jestliže probíhalo nějaké jednání mezi státními zástupci, a toto jednání rozhodovaly správní soudy, pak nelze mluvit o pravomoci rozhodnutí soudu. Správní soudy jsou úřady státní správy. Mají vymezené pravomoci. Ale nesmí zasahovat do práv občanů. Jejich rozhodnutí nesmí zasahovat do obecných soudů. Mohou doporučovat, který soud má spor řešit. Ale každý občan jako účastník sporu má právo toto rozhodnutí odmítnout. Postavení občana a státu je před soudem rovnoprávné. Jestliže si občan vybere soud, který má jeho spor řešit, pak pouze se souhlasem občana může být tento soud změněný. Obdobně jestliže stát jednou vybere nebo souhlasí se soudem, který má spor řešit, je toto rozhodnutí konečné a nelze ho měnit. Do vlastního rozhodování nesmí zasahovat žádný účastník sporu.

Soudce nemusí zdůvodňovat své rozhodnutí. Jménem republiky stanoví, který účastník (žalobce, nebo žalovaný) má pravdu. Finanční důsledky rozhodnutí soudu se řeší následně.

Celý problém je v tom, že za totality zástupci státu si mohli diktovat, který obecný soud bude spor řešit. Tuto možnost si uzákonili do Občanského soudního řádu. Idea byla jednoduchá. V totalitě soudci soudili „na základě poznání, že dělnická třída zvítězí na celém světě“. V justici neproběhla žádná transformace. Ani na právnických fakultách.  Státní zástupci se stále domnívají, že mohou do rozhodování soudů zasahovat. Vysílají své členy do zákonodárného sboru a nechávají si posvěcovat nezákonné kroky. Zákonodárci jim rádi vyhovují, protože se obvykle jedná o představitele jiné politické strany, případně o nemalé finanční částky. Bez rozhodnutí soudu špiní dobrá jména občanů, dokonce i svých kolegů tím, že jim dávají nálepku „soudně nebo trestně stíhaného“.

Podstatná náležitost právního státu je nezávislost moci soudní a výkonné.  Ústava jasně předepisuje:

Změna podstatných náležitostí demokratického právního státu je nepřípustná. Výkladem právních norem nelze oprávnit odstranění nebo ohrožení základů demokratického státu.

Dámy a pánové poslanci a senátoři.

Každý ministr je zodpovědný za úředníky svého rezortu. Všichni ministři jsou povinní jednat tak, aby naplnili programové cíle vlády jako celku. Žádný ministr by neměl být současně zákonodárcem. Získaný mandát by měl být zvolenými postupy dočasně přenechán následujícímu občanovi, který nejlépe uspěl ve volbách. Současná činnost ministra a poslance se z logických důvodů zcela vylučuje. Poslanecká sněmovna kontroluje činnost vlády, bez ohledu na stranickou příslušnost. Ministr vnitra, kterému přísluší dohlížet nad policií, měl by být nadřízený státním zástupcům. Bez souhlasu ministra vnitra nelze „přepadnou“ poslance a odvézt je spoutané do vazebního držení. Je trapné, když se to koná za účasti prezidenta.

Máme kapitalismus, který je řízený privilegovanou skupinou občanů „s právnickým vzděláním“. Ignorují základy právního státu, a všemi možnými prostředky vysávají stát způsobem, který hraničí s trestnou činností.

 

Zdroj: https://kareljanuska.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=667312

 

Jedná se  pak takové jednán (obecný Moc soudní je ekProtestující občané na náměstích v Praze si přejí si zachovat současný stav v justici. Nechtějí, aby se Pavel Zeman (nejvyšší státní zástupce) zodpovídal za kroky svých podřízených. Sám se cítí pilířem spravedlnosti. Sdělovací média ho v tom utvrzují.

Podivnou roli nyní hrají zákonodárci. Jsou jim lhostejné elementární zásady právního státu. Hlavním cílem je pro ně získání voličů v budoucích volbách. V žádném případě nechtějí, aby se „občané s právnickým vzděláním“ zodpovídali za své skutky.

"Ochranu" občanů před některými lukrativními činnostmi vložili do rukou úředníků ve státní správě. Mám na mysli vybírání pokut za dopravní přestupky. Odkládáním rozhodnutí a patrně všimným se lze pokutám snadno vyhnout. Posuzování obchodních smluv s mobilními operátory vložili do rukou právníků na ČTÚ. Moc soudní zbavili její nejdůležitější činnosti. Soudy v každém právním systému slouží k ochraně slabších před silnějšími. Hnutí ANO to kdysi mělo ve svém programovém cíli. „Právo a soudy tu nejsou pro právníky, ale pro občany. To neznamená, že musí laik rozumět všem zákonům, ale naopak, že to nepotřebuje.“  Tento cíl Hnutí ANO však nepokládá za nejdůležitější. Spravedlnosti se občan dovolá jen zřídka. Premiérovi nevadí, že ho kolegové z opozičních stran označují za trestně stíhaného. Všichni mají imunitu. Ale ve veřejných mediích je takové tvrzení pomluva, protože k žádnému výroku soudu dosud nedošlo. Moderátoři, redaktoři a členové Rady pro rozhlasové a televizní vysílání by to měli vědět také.  

Jak vypadá skutečnost za čtvrtstoletí „práce“ našich poslanců a senátorů? Spory u soudů se řeší desetiletí. Soudce klidně změní žalobní návrh. Jiný soudce je přistižen při korupci. Soudce zbaví občana majetku, který je podle rozhodnutí jiného soudce získán podle práva. Zákonodárci vyplodí předpisy „aby se dluhy platily“, a následně řeší nezákonné kroky svých kolegů exekutorů, „občanů s právnickým vzděláním“. Krást se může pouze do nějakého limitu. 

Předseda Ústavního soudu tvrdí, že naši soudci musí rozhodovat podle „naléhavého právní(ické)ho zájmu“. Ano, jako v totalitě, kdy soudci rozhodovali podle „vědeckého poznání, že dělnická třída zvítězí na celém světě“.

Páni redaktoři soukromých i státních sdělovacích prostředků, vám současný stav v justici nevadí, nebo naopak vyhovuje? Neměli byste častěji popisovat reálné výsledky naší justice? V právním státě nesmí předpisy dovolovat, aby byl poškozený ani jediný občan státu. Takové podmínky jsou nastavené v naší Ústavě a Listině základních práv. Stačí důsledně dodržovat ducha a literu nejvyšších právních předpisů. Soudci nesmějí respektovat nesmyslné výplody předcházejících parlamentů. Sametová revoluce zatím pořád neskončila. Bohužel občané pořád nevidí, že současná cesta povede jen k budování justičních paláců, ve kterých se budou soudit „občané s naléhavým právnickým zájmem“. Finanční dořešení takových procesů bude pro stát nemalou zátěží. Náklady špatného průběhu soudních procesů ponese stát. 

 

V prvé řadě je třeba přeřadit institut Státního zastupitelství do gesce ministra vnitra, nebo z něho učinit samostatný úřad. Státní zástupci musí dohlížet na průběh vyšetřování, které vede stát. Jako příslušníci moci výkonné jsou vázaní mlčenlivostí a nemůže dojít k neoprávněnému úniku citlivých informací. Musí dodržovat přísnou hierarchii. Jestliže státní zástupce u soudu neuspěje, v řízení může pokračovat pouze státní zástupce vyšší instance. Máme dva stupně soudů (základní a odvolací). Logické by měly být také pouze dvě úrovně státních zástupců. Pouze tímto administrativním krokem se rázem zvedne úroveň naší justice. Práva státu jsou před soudem identická jako práva občana.

Za druhé je nutné soudcům upřesnit hierarchii rozhodování a soudcovský slib takovým způsobem, který nedovolí překrucovat literu a ducha Ústavy. Sporné paragrafy z Občanského soudního řádu, Občanského zákoníku, a ostatních právních vymyšleností „občanů s právnickým vzděláním“ je třeba omezit.  Návrh, jak soudcům upřesnit výklad Ústavy a Listiny práv  předkládám v blogu Přirozený výklad práva . Každý politický subjekt, který se chce podílet na řízení našeho státu, má možnost se nyní v parlamentu vyjádřit. 

Ing. Karel Januška, ID: uiz6ad

Autor: Karel Januška | pondělí 20.5.2019 12:57 | karma článku: 0 | přečteno: 52x
  • Další články autora

Karel Januška

Úvaha staříka nad hrobem

Pravda a spravedlnost jsou morální hodnoty které určují, v jakém státě občané žijí. Stabilní jsou státy, ve kterých je pravda a spravedlnost nejvyšší hodnotou. Získání peněžních výhod je cílem našich současných politiků.

24.8.2021 v 9:22 | Karma: 6,11 | Přečteno: 247x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Spravedlivé soudy

Rovnost občanů před zákonem (před mocí soudní) je tisícileté pravidlo. I v diktaturách by měly být dodržené zásady spravedlivého rozhodnutí soudu.

1.8.2021 v 5:09 | Karma: 9,94 | Přečteno: 296x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Případ Janoušek

Krátce po druhé světové válce byla v Paříži přijatá Všeobecná deklarace lidských práv. Všem občanům zaručuje stejná občanská práva. Soudcům přiděluje nejvyšší moc. Tisíciletá zkušenost potvrzuje správnost takových zásad.

26.7.2021 v 4:01 | Karma: 14,03 | Přečteno: 831x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Volby a naděje

Moderní stát musí využívat všech prostředků, aby pro občany zajistil příjemný a pohodlný život. Omezení, která stát ukládá občanům, nesmí porušovat základní občanská práva.

16.7.2021 v 15:36 | Karma: 8,78 | Přečteno: 187x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Rozděl a panuj

Justiční marasmus nebere konce. Obecné zákony přírodních a technických věd pro zákonodárce neplatí. Postupně máme vlády rozkradačů státu, lékařských specialistů, obchodníků s virtuální měnou.

24.6.2021 v 4:31 | Karma: 10,11 | Přečteno: 250x | Diskuse| Osobní

Karel Januška

Volby 2021

Předpokládat, že příští volby do Sněmovny budou jednokolové znamená, že budeme nadále žít v právnickém marasmu.

6.6.2021 v 9:45 | Karma: 9,87 | Přečteno: 280x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Právnický marasmus

Dne 10. prosince 1948 Valné shromáždění Spojených národů přijalo a vyhlásilo Všeobecnou deklaraci lidských práv. Po tomto aktu Valné shromáždění vyzvalo všechny členské státy, aby ve svých zemí aplikovaly její principy.

23.5.2021 v 9:10 | Karma: 9,98 | Přečteno: 307x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Poručíme větru dešti

Soudci z ulice. Včerejší schůze pokračuje dnes a zítra. Poslanec je trestně stíhaný za svůj projev ve Sněmovně. Množství větší než malé. Takovou republiku chceme?

6.5.2021 v 9:31 | Karma: 12,95 | Přečteno: 273x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Volme s rozumem

Každý prosperující stát obvykle má soudy a soudce, kteří řeší problémy jeho obyvatel. Vztah mezi panovníkem a soudci určuje stupeň demokracie státu.

1.5.2021 v 10:02 | Karma: 6,07 | Přečteno: 239x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

SPOLU ve lži

Ideály založené na hliněných základech. Bez spravedlivého soudnictví nelze vybudovat právní stát.  V právním státě je moc soudní mocí nejvyšší. 

14.4.2021 v 17:34 | Karma: 12,70 | Přečteno: 289x | Diskuse| Ostatní

Karel Januška

Úvaha občanům republiky

Volby do Sněmovny vybírají nového premiéra a novou vládu. Každý svéprávný občan má jeden hlas. Ten odevzdává občanovi nebo politickému subjektu, kterému důvěřuje a akceptuje jeho politické cíle.

9.4.2021 v 9:59 | Karma: 11,82 | Přečteno: 293x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Socialistický absurdistán

Republika není právním státem. Justiční mafie ovládá nejenom soudy, ale také řízení státu. Vláda vydává nařízení, která jsou v rozporu s ústavními právy občana..

10.3.2021 v 17:45 | Karma: 11,64 | Přečteno: 334x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Mravní úpadek zákonodárců a soudců

Pokud znění zákonných předpisů umožňuje „osobám s právnickým vzděláním“ ždímat z občanů a ze státní pokladny nemalé finanční prostředky, těžko lze nápravu očekávat.

5.3.2021 v 8:42 | Karma: 10,48 | Přečteno: 262x | Diskuse| Osobní

Karel Januška

Nemocná republika

Úvaha nad současnou politickou situací. Pravda a lidská práva by po volbách do Poslanecké sněmovny konečně mohly zvítězit.

25.2.2021 v 13:22 | Karma: 6,43 | Přečteno: 349x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Nálezy Ústavního soudu

Logický rozbor jednání pléna Ústavního soudu. Každý "nález pléna Ústavního soudu" musí být jednomyslný. Kdyby Ústavní soud respektoval Ústavu, pak by každé rozhodnutí soudu muselo být spravedlivé.

23.2.2021 v 9:28 | Karma: 19,01 | Přečteno: 533x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Nález Ústavního soudu

Nález pléna Ústavních soudců vyjmenoval z Ústavního soudu soudce, kteří nerespektovali pravidla demokracie.

22.2.2021 v 8:34 | Karma: 20,29 | Přečteno: 481x | Diskuse| Osobní

Karel Januška

Právní marasmus a jeho příčiny

Jen v absurdistánu může mít demokratický stát dva ústavní soudy. Pavel Rychetský veřejnosti sdělil, že republika není právním státem.

17.2.2021 v 3:40 | Karma: 15,08 | Přečteno: 372x | Diskuse| Osobní

Karel Januška

Povinnost současných poslanců.

Současní poslanci zneužívají svého postavení k osobním výhodám. Demokratický stát je založený na principu rovnosti občanů před zákonem.

13.2.2021 v 3:34 | Karma: 13,16 | Přečteno: 345x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Volba totality nebo nové vlády?

Úvaha pro občany České republiky. Potřebujeme volby a víme koho budeme volit? Ústavní soud rozhodl, že dosavadní rozhodování některých soudů bylo nespravedlivé

10.2.2021 v 20:23 | Karma: 13,81 | Přečteno: 394x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Volby do Poslanecké sněmovny.

Předseda Ústavního soudu Rychetský se domnívá, že jeho přítomnost v Ústavním soudu je nadále nezbytná. Soudy probíhají stejným způsobem, jako za totality.

9.2.2021 v 5:17 | Karma: 12,63 | Přečteno: 535x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 859
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 662x
Vzdělání: Vyšší průmyslová škola strojnická - Vsetín (1955). KU  -  Fakulta technické a jaderné fyziky (1961).
Programátor vědecko-technických výpočtů v penzi.

Soud je služba za úplatu. V každém sporu mohou být pouze dva účastníci: žalobce a žalovaný. To je podmínka "vyloučení třetího". Soudce nesmí přizvat do sporu třetí subjekt. Každý soud(ce) rozhoduje o tom, zda má žalobce pravdu. V každém demokratickém systému může soudce konkrétní spor rozhodnout pouze jedenkrát.

Ústavní soud nemá právo vracet řešení sporu jinému soudci, protože odvolání proti rozhodnutí soudu již proběhlo. Pravda, spravedlnost a svědomí soudce jsou kritéria pro  rozhodování. Jestliže jedna strana sporu podá odvolání, pak spor musí rozhodovat jiný soudce. 

Priority, podle kterých musí soudce rozhodovat:

1. Zákony přírodních věd, zákony technických věd, nejnovější poznatky věd lékařských a technických,

2. Ústava, Listina základních občanských práv a svobod,

3. nařízení a doporučení nadnárodních orgánů, kterých je republika členem (NATO, EU),

4. zákony a zákonná nařízení uvedené ve Sbírce zákonů,

5. nařízení institucí a osob, které jsou zmocněné nařízení vydávat.

Výrok každého soudce musí obsahovat část, která určuje, kdo hradí soudní náklady. Tím je definováný příčinný vztah mezi žalobcem a žalovaným.