Pravda nevítězí

7. 06. 2020 6:29:27
Když se mnoho občanů nedomůže pravdy a spravedlnosti u úřadů, které jsou zodpovědné za spravedlivé rozhodování, zpravidla dochází k revolucím, a v konečné fázi může dojít k válkám.

V šedesátých letech min. století zveřejnil časopis Miloši Zemanovi článek, jak je to s naším socialistickým hospodářstvím. V podobném duchu vystupoval Martin Komárek. Václav Havel se domáhal občanských práv pro všechny občany. Socialistický režim se všemi prostředky snažil o jeho umlčení. Okolní „socialistické“ státy se také pomalu hroutily.

V roce 1968 nám televize chvíli zvedala sebevědomí, když se národ vzepřel okupaci. Bohužel, nyní nám ČT předvádí, jak je jednoduché zavrhnout pravdu a spravedlnost. Václav Moravec nechce sobě ani veřejnosti přiznat, že mezi právem, pravdou a spravedlností nesmí být v demokracii spor.

Po roce 1990 byl z vůle většiny zvolen Václav Havel prezidentem. Rozdělování státního majetku podle idejí pražské VŠE nastartovalo jinou ekonomiku, ale nenastartovalo uplatnění práva a spravedlnosti pro všechny občany.

Ve státních funkcích zůstávala většina úředníků, která sloužila „socialistické“ republice. Nové politické strany se formovaly podle smýšlení prezidentů. KSČ se dostávala pomalu do politického života. Bývalí členové Stb, soudci, pracovníci ministerstev a noví členové parlamentu si zajistili v novém právním systému takové podmínky, aby měli zajištěný bezstarostný život. Někteří z nich pořád sedí v parlamentních lavicích.

Jak Václav Klaus tak Miloš Zeman byli národem spravedlivě odměnění. Mohli ve funkcích prezidentů požívat úcty nejvyšší. Ale z republiky se stalo kolbiště, které naprosto ignoruje antické pojetí práva a spravedlnosti.

Máme Ústavu, ale soudci podle ní nesoudí. V Parlamentu jsou politické strany, které zastupují nepatrnou část voličů. KSČ příležitostně podporuje vládní koalici. Piráti byli námořní loupežníci. Co ukořistili na moři, o to se podělili s panovníkem. To má být cílem politické strany? Sociální demokraté chtějí nyní rozdělovat státní majetek všem poškozeným. Očekávají, že tím jim vzrostou preference. To je cesta do pekel.

Občané dali v posledních dvou volebních období „tradičním“ politickým stranám jasně najevo, kam je třeba směrovat budoucí politiku. Pouze Hnutí ANO slíbilo občanům, že se k soudům bude chodit pro spravedlnost. Podle volebních preferencí občané pořád čekají na splnění tohoto slibu.

Správní soudy mají řeší spory mezi úředníky státu. V žádném případě nesmí patřit mezi obecné soudy. Státní úředník se musí také podřídit moci soudní, zejména když jde o práva občana.

Ústavní soud má k řešení tisíce stížností občanů, kteří se domáhají spravedlnosti. Jestliže Ústavní soud objeví jediný případ nespravedlnosti, tak podle znění Ústavy je povinen z právních norem a postupů odstranit vše, co nespravedlnost způsobilo. Musí vrátit řešení tomu soudci, který nespravedlivý výrok vynesl. To je nepochybná pravomoc a povinnost Ústavního soudu.

Je třeba vrátit soudcům vážnost a pravomoc, která jim beze sporu musí náležet. Přísnými pravidly se jednotliví soudci sami vyřadí ze soudcovského sboru.

Matematika je exaktní věda. Hypotéza, která je jednou dokázaná, je platná vždy. Na tomto principu je založeno antické právo svobodného občana. Právo na spravedlivý rozsudek soudu je zakotvené ve všech demokratických systémech. Obecné soudy rozhodují o pravdivosti tvrzení žaloby.

Je hanbou Karlovy Univerzity a všech právnických fakult, když neuhájily místo matematiky v právním systému.

Výkladem právních norem nelze oprávnit ohrožení základů demokratického státu. Ústavní soud je také soud. Každý občan (bez ohledu na vzdělání) má právo na rozsudek tohoto soudu. Když soud objeví nespravedllnost, je povinností tohoto soudu zajistit, aby nespravedlnost byla odstraněná. Pokud to nečiní, je ÚS zbytečný. Každý soudce musí rozhodovat podle litery Ústavy. Žádný soudce nesmí nutit jiného soudce, aby rozhodoval v rozporu se svým svědomím. Počet vyřízených i nevyřízených stížností k ÚS dokazuje, že se republika nemůže hlásit k demokratickému státu.

Pane předsedo Ústavního soudu. Domnívám se, že byste měl rezignovat na svou funkci a umožnit, aby se realizovaly výsledky sametové revoluce.

Ing. Karel Januška

Autor: Karel Januška | neděle 7.6.2020 6:29 | karma článku: 12.93 | přečteno: 374x

Další články blogera

Karel Januška

Úvaha staříka nad hrobem

Pravda a spravedlnost jsou morální hodnoty které určují, v jakém státě občané žijí. Stabilní jsou státy, ve kterých je pravda a spravedlnost nejvyšší hodnotou. Získání peněžních výhod je cílem našich současných politiků.

24.8.2021 v 9:22 | Karma článku: 4.84 | Přečteno: 247 | Diskuse

Karel Januška

Spravedlivé soudy

Rovnost občanů před zákonem (před mocí soudní) je tisícileté pravidlo. I v diktaturách by měly být dodržené zásady spravedlivého rozhodnutí soudu.

1.8.2021 v 5:09 | Karma článku: 9.61 | Přečteno: 296 | Diskuse

Karel Januška

Případ Janoušek

Krátce po druhé světové válce byla v Paříži přijatá Všeobecná deklarace lidských práv. Všem občanům zaručuje stejná občanská práva. Soudcům přiděluje nejvyšší moc. Tisíciletá zkušenost potvrzuje správnost takových zásad.

26.7.2021 v 4:01 | Karma článku: 13.75 | Přečteno: 831 | Diskuse

Karel Januška

Volby a naděje

Moderní stát musí využívat všech prostředků, aby pro občany zajistil příjemný a pohodlný život. Omezení, která stát ukládá občanům, nesmí porušovat základní občanská práva.

16.7.2021 v 15:36 | Karma článku: 8.44 | Přečteno: 187 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 7.97 | Přečteno: 176 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.97 | Přečteno: 129 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.75 | Přečteno: 339 | Diskuse
Počet článků 859 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 653

Vzdělání: Vyšší průmyslová škola strojnická - Vsetín (1955). KU  -  Fakulta technické a jaderné fyziky (1961).
Programátor vědecko-technických výpočtů v penzi.

Soud je služba za úplatu. V každém sporu mohou být pouze dva účastníci: žalobce a žalovaný. To je podmínka "vyloučení třetího". Soudce nesmí přizvat do sporu třetí subjekt. Každý soud(ce) rozhoduje o tom, zda má žalobce pravdu. V každém demokratickém systému může soudce konkrétní spor rozhodnout pouze jedenkrát.

Ústavní soud nemá právo vracet řešení sporu jinému soudci, protože odvolání proti rozhodnutí soudu již proběhlo. Pravda, spravedlnost a svědomí soudce jsou kritéria pro  rozhodování. Jestliže jedna strana sporu podá odvolání, pak spor musí rozhodovat jiný soudce. 

Priority, podle kterých musí soudce rozhodovat:

1. Zákony přírodních věd, zákony technických věd, nejnovější poznatky věd lékařských a technických,

2. Ústava, Listina základních občanských práv a svobod,

3. nařízení a doporučení nadnárodních orgánů, kterých je republika členem (NATO, EU),

4. zákony a zákonná nařízení uvedené ve Sbírce zákonů,

5. nařízení institucí a osob, které jsou zmocněné nařízení vydávat.

Výrok každého soudce musí obsahovat část, která určuje, kdo hradí soudní náklady. Tím je definováný příčinný vztah mezi žalobcem a žalovaným. 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...