Priority

30. 09. 2020 8:15:37
Úvaha. Spravedlnost, pravda a láska jsou morální hodnoty které určují, v jakém státě občané žijí. Stabilní jsou státy, ve kterých je pravda a spravedlnost nejvyšší hodnotou..

Mnichovskou dohodou skončila první Československá republika Zvítězila pravda rakouského frajtra, která uvrhla svět do druhé světové války. Stalinovu pravdu se podařilo zlomit Gorbačovi, ale komunističtí následníci si svou moc ponechali. Havlova láska se stala ideálem státu. Podařilo se schválit novou Ústavu. Ale státní zástupci a občané s "právnickým vzděláním" ignorovali a stále ignorují literu této Ústavy. Advokáti se bezostyšně přiživují na rozdělování státního majetku. Soudní postupy jsou zákonodárcům lhostejné. Z ideje "dluhy se musí platit" stvořili hordy vyděračů.

Česká televize se stala sdělovacím prostředkem, který zůstal v rukách levicového proudu. Václav Moravec pořádá debaty s předsedou Ústavního soudu a prezidentkou Slovenska, ve kterých utvrzuje občany, že Archimédův zákon pro soudce nemusí platit. Opět poroučíme větru a dešti. Prý program e-rouška, do kterého se mají zapojit všichni občané s chytrým telefonem, odstraní možné následky. Už Orwel varoval před Velkým bratrem. Před lidmi, kteří se chápou moci na základě lživých předpokladů. Tvrdit, že přihlášením do programu e-rouška lze zabránit šíření virů, je lež. Přihlášením do tohoto programu pouze sdělujeme jiné skupině občanů své osobní údaje, které mohou být zneužité. Klaus a Zeman měli jiné ideje, které se spravedlností a pravdou mají společného jen málo. Státní zástupci a soudci zůstali z totality. Vysoké školy právnického směru vychovávají právníky stejným způsobem. Pane premiére, přečtěte si slib, který jste v roce 2011 dal občanům.

Hodnotami nula (Pravda) a jedna (Nepravda) lze v počítači zobrazit rozměr, zvuk, barvu nebo pohyb každého předmětu. Pravdivý výrok je matematický termín. Programovací jazyky ho běžně používají. Samotné programy jsou v počítači také zapsané jako řada nul a jedniček.

U reálních objektů můžeme identifikovat nejenom jeho rozměry, ale také jeho barvu a pohyb v prostoru. Dokážeme identifikovat jednotlivé molekuly,

V počítači nelze zobrazit svědomí. Tento parametr soudního řízení je výlučně v moci soudní. Podle Ústavy a slibu může každý soudce vyjádřit svůj názor pouze jednou.

Všechny organizace by měly respektovat dvouhodnotové možnosti řízení. Školy (včetně vysokých škol) by měly hodnotit studenta hodnotami: vyhověl požadavkům, nebo nevyhověl požadavkům školy. Kvalita škol by byla určovaná kvalitou vycházejících absolventů. Je nesmyslné platit úředníky CERMATu, kteří nemohou znát problematiku každé školy. Je zbytečné platit úředníky správních soudů, protože pravdivost výroků musí hodnotit soudce obecného soudu.

Zasahování vlády do práv a povinností občanů je v souvislost s coronavirem nesmyslné. Lékařské testy k určení nějaké látky jsou výsledkem pravděpodobnostního výpočtu. Bezmezná důvěra k výsledkům laboratorních testů je problematická. Časem se některé hodnoty upřesnňují.

Na základě vědeckých poznatků by se mělo odvíjet i řízení každé organizace. Už antičtí myslitelé objevili, že stabilní stát je založený na třech pilířích. Moci zákonodárné (zpravidla parlament), moci výkonné (policie a armáda) a moci soudní. V demokratickém státě má moc soudní nejvyšší prioritu. Může rušit nařízení vlády i státních úředníků.

Každý soudce má právo rozhodovat i podle svého svědomí. Svůj názor nesmí měnit. Nesmí ani přikazovat jiným soudcům. Státní zástupci jsou úředníci, kteří mají právo po občanech vyžadovat plnění právních předpisů. Správní soudy nemají v Ústavě žádnou oporu. Neshody mezi názory státních zástupců a občanů musí řešit obecný soud.

Státní moc výkonná se skládá z armády a policie. Obě složky moci výkonné mají své útvary, které mohou jednat v rozporu se zákonem. Příslušníci tajné policie nebo rozvědky mohou získávat informace nezákonnou cestou.

Po převratu v roce 1989 se složky STB přizpůsobily tehdejším potřebám. Byly zneužívány k získávání potřebných titulů, které různé právnické fakulty rozdávaly některým chráněncům. Nový Ústavní soud pod Rychetského vedením se vnitřními předpisy zbavil odpovědnosti za spravedlivé rozhodování soudů. ÚS ignoruje povinnost přísného dodržování rovnosti občanů před zákonem.

Autor: Karel Januška | středa 30.9.2020 8:15 | karma článku: 5.14 | přečteno: 158x

Další články blogera

Karel Januška

Úvaha staříka nad hrobem

Pravda a spravedlnost jsou morální hodnoty které určují, v jakém státě občané žijí. Stabilní jsou státy, ve kterých je pravda a spravedlnost nejvyšší hodnotou. Získání peněžních výhod je cílem našich současných politiků.

24.8.2021 v 9:22 | Karma článku: 4.84 | Přečteno: 247 | Diskuse

Karel Januška

Spravedlivé soudy

Rovnost občanů před zákonem (před mocí soudní) je tisícileté pravidlo. I v diktaturách by měly být dodržené zásady spravedlivého rozhodnutí soudu.

1.8.2021 v 5:09 | Karma článku: 9.61 | Přečteno: 296 | Diskuse

Karel Januška

Případ Janoušek

Krátce po druhé světové válce byla v Paříži přijatá Všeobecná deklarace lidských práv. Všem občanům zaručuje stejná občanská práva. Soudcům přiděluje nejvyšší moc. Tisíciletá zkušenost potvrzuje správnost takových zásad.

26.7.2021 v 4:01 | Karma článku: 13.75 | Přečteno: 831 | Diskuse

Karel Januška

Volby a naděje

Moderní stát musí využívat všech prostředků, aby pro občany zajistil příjemný a pohodlný život. Omezení, která stát ukládá občanům, nesmí porušovat základní občanská práva.

16.7.2021 v 15:36 | Karma článku: 8.44 | Přečteno: 187 | Diskuse

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učitelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 16.41 | Přečteno: 574 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3851 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.98 | Přečteno: 368 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse
Počet článků 859 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 653

Vzdělání: Vyšší průmyslová škola strojnická - Vsetín (1955). KU  -  Fakulta technické a jaderné fyziky (1961).
Programátor vědecko-technických výpočtů v penzi.

Soud je služba za úplatu. V každém sporu mohou být pouze dva účastníci: žalobce a žalovaný. To je podmínka "vyloučení třetího". Soudce nesmí přizvat do sporu třetí subjekt. Každý soud(ce) rozhoduje o tom, zda má žalobce pravdu. V každém demokratickém systému může soudce konkrétní spor rozhodnout pouze jedenkrát.

Ústavní soud nemá právo vracet řešení sporu jinému soudci, protože odvolání proti rozhodnutí soudu již proběhlo. Pravda, spravedlnost a svědomí soudce jsou kritéria pro  rozhodování. Jestliže jedna strana sporu podá odvolání, pak spor musí rozhodovat jiný soudce. 

Priority, podle kterých musí soudce rozhodovat:

1. Zákony přírodních věd, zákony technických věd, nejnovější poznatky věd lékařských a technických,

2. Ústava, Listina základních občanských práv a svobod,

3. nařízení a doporučení nadnárodních orgánů, kterých je republika členem (NATO, EU),

4. zákony a zákonná nařízení uvedené ve Sbírce zákonů,

5. nařízení institucí a osob, které jsou zmocněné nařízení vydávat.

Výrok každého soudce musí obsahovat část, která určuje, kdo hradí soudní náklady. Tím je definováný příčinný vztah mezi žalobcem a žalovaným. 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...