Diskuse

Úcta k zákonu

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P61e82t56r 86Č11e95j34k56a

22. 1. 2017 11:00

Mohl byste laskavě povolit diskuzi u toho vašeho dopisu, abychom mohli korigovat tu obvyklou snůšku vašich blábolů, krávovin a nesmyslů? Rv

1 0
možnosti
KN

To máte jedno. Jestli to opravdu poslal ministrovi spravedlnosti a členům vlády, tak se možná postará majitel tohoto média, aby ten jeho nesmysl smazali, když už se k tomu nemají admini. Tvrdit, že soudci jsou ministrovi podřízení, kterým má něco přikázat, to asi Pelikána pobaví, ale je to zcela v intencích Januškova ujeteho myšlení. Nicméně co mi nejde do hlavy a je to novinka, je ten Janoušek. Takže podle autora tohoto blogu když má někdo prachy, může si jezdit opilý a schválně srážet autem lidi jako kuželky, případně po nich střílet, protože auto je zbraň stejně jako puška, a když jim pak zaplatí, je všechno v pořádku, státu do toho nic není a žádný trestný čin nespáchal. To už je vyšší level nejen právního analfabetismu, ale naprostého nedostatku smyslu pro spravedlnost.

0 0
možnosti
JL

Karle, ale ty žádnou úctu k zákonu nemáš - a dávej bacha, abys na to nedojel.

0 0
možnosti
JL

Karle, s tebou by byla radost se soudit. Já bych byl tak bohatej. Ale fakt. Nemám tě nějak urazit? Protože proti tobě se nedá prohrát. A to říkám jako člověk, kterého už mnohé rozsudky soudů překvapily?

0 0
možnosti
JS

Pane Januško, Vaše logika se mi líbí i když ne se vším souhlasím. S láskou vzpomínám na Judr Vaníčka, který v úvodní přednášce řekl: "Pokud existuje zákon, který něco zakazuje, rozhodně existuje zákon, který to povoluje. A od toho jsme my právníci, abychom našli zákon, který vyhovuje našemu klientovi". Za totality jsem nezodpovědně hlásal, že je potřeba každého druhého právníka zastřelit. Mýlil jsem se, někteří si dnes myslí, že to procento by mělo být podstatně vyšší. Zásadní problém vidím v tom, že zákony píší právníci. Pochopitelně tak, aby měli dostatek práce. Každý může něco udělat špatně, ale právník ne. Ten má pouze jiný právní názor.

0 0
možnosti

P36e78t30r 23Č77e65j62k62a

19. 1. 2017 18:09

Ano, to je takové lidové rčení pro pobavení, které ovšem ne úplně platí. ;-)

0 0
možnosti

P95e49t13r 84Č13e83j21k87a

19. 1. 2017 15:44

Opakuji otázky pro pana Janušku z minulých diskuzí:

- kdo je aktuálně "panovníkem" v České republice, kterému by podle vás měla být soudní moc podřízena?

- vyjmenujte prosím příklady demokratických zemí, v nichž je soudní moc podřízena libovolné z dalších 2 mocí (tedy moci výkonné, či zákonodárné)?

0 0
možnosti

P34e22t21r 11Č59e98j65k78a

19. 1. 2017 12:20

Jinak, vás vůbec netrápí, že ten váš pseudoparagraf má poměrně zásadní defekt, kterému se říká definice kruhem? Jak můžete definovat "zákon" na základě zákona? ;-D Jinak to, čemu vy říkáte "zákon" se okleštěno o ty vaše hovadiny, říká právní řád.

Jinak, pravdou je, že definici kruhem obsahuje třeba i náš trestní zákoník. :-/ Ustanovení "Trestným ČINEM je protiprávní ČIN, který trestní zákon označuje za trestný a který vykazuje znaky uvedené v takovém zákoně." - to prof. Šámal při jeho tvorbě poněkud "nedomyslel". :-/

0 0
možnosti
Foto

Čtete nepozorně. První (definice) "Zákon" má velké Z.

0 0
možnosti
Foto

Vanitas vanitatum, omnia vanitas

1 0
možnosti

P94e75t78r 64Č43e96j32k85a

19. 1. 2017 11:43

Je fascinující, když o úctě k zákonu píše někdo, kdo právní řád této země každým článkem brutálně znásilňuje. Rv

Jinak u toho Janouška, vy SÁM jste v tom svém článku zmínil hned několik trestných činů, za které pachatel patří do vězení! "pan Janoušek „požil alkohol“ a řídil automobil (to je jeden trestnej čin). Podařilo se mu automobilem ohrozit jinou osobu (on jí neohrozil, on jí srazil!). Od nehody ujel, ale policie jej dopadla. (další trestnej čin)" - takže trestné činy: "ohrožení pod vlivem návykové látky" (§ 274) - ten by platil i v případě, kdyby se té ženské vlastně vůbec nic vážného nestalo, jenže on jí téměř zabil (je velké štěstí, že vůbec žije), ujetí od nehody - Neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku (§ 151). Odsouzen byl nakonec za těžké ublížení na zdraví (žena byla s mnohačetnými poraněními hospitalizována na JIP v Motole).

1 0
možnosti
AD

Tohle ale on nepochopí.

3 0
možnosti
AD

Již v první větě lžete! Nikdy a nikde (ani v antickém Římě) nemusely být Výrok soudce, i opak výroku pravdivé. Vaše dojmy se prostě nikdy nestanou pojmy.

3 0
možnosti
KN

Proboha proč ? Proč pořád píšete o něčem, o čem nemáte ani páru. Množství nesmyslů, které jste vtělil do dnešního článku, je skutečně větší než malé ;-D

Pokud se týká zákona přeměny kvantity v kvalitu, pak vězte, že ačkoliv budete plodit jeden nesmyslný článek denně, kvalita z toho opravdu nevznikne.;-D

Za co odsoudili Janouška ? To není tak těžké si dohledat. Za pokus o vraždu. Ono totiž na někoho úmyslně najet autem, úmyslně ho srazit, poněvadž vám brání v odjetí poté, co jste mu předtím naboural auto, se dá takto klasifikovat. Že poškozené nahradil škodu, na tom nic nemění, to byla jeho povinnost tak jako tak. Nelze u nás někoho zavraždit nebo se o to pokusit a pak se vyplatit penězi. To snad bylo možné ve středověku, kdy lidský život mnoho neznamenal, nyní je lidský život z hlediska priorit, chráněných zákonem, na prvním místě. A není důležité, že státu z toho žádná škoda nevznikla. Trestní právo totiž nechrání jen zájmy státu, ale také jednotlivců, skupin osob atd. Tak tomu totiž v normálním státě bývá.

Prováděcí předpisy obvykle na základě zmocnění zákona vydává moc výkonná. Co je na tom špatného, co na tom zase nechápete ? Bez zmocnění zákona nelze prováděcí předpis vydat a tento nesmí být v rozporu se zákonem. Ano, někdy tak činí i zákonodárci, pak má prováděcí předpis sílu zákona a je-li s ním v rozporu, pak fakticky zákon mění podle zásady "lex posterior derogat priori". Nechápu, co na tom nechápete.

1 0
možnosti
KN

Pokud se týká Gotta, už to tady zaznělo mnohokrát. Výrok soudu nebyl : K. Gott odvedl daň podle zákona. Soudní výlohy mu nebudou uhrazené. Výrok soudu zněl : "K.Gott byl v řízení zastoupen obecným zmocněnce, nikoliv advokátem nebo daňovým poradcem, nemá proto nárok na náhradu nákladů za zastupování." Ostatní náklady mu nahrazeny byly a kdyby se nechal zastoupit advokátem nebo daňovým poradcem, byly by mu nahrazeny i tyto náklady. Zdravotní pojišťovna vám taky neproplatí místní bylinkářku, i když vám tato pomůže od nemoci.

1 0
možnosti
  • Počet článků 859
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 662x
Vzdělání: Vyšší průmyslová škola strojnická - Vsetín (1955). KU  -  Fakulta technické a jaderné fyziky (1961).
Programátor vědecko-technických výpočtů v penzi.

Soud je služba za úplatu. V každém sporu mohou být pouze dva účastníci: žalobce a žalovaný. To je podmínka "vyloučení třetího". Soudce nesmí přizvat do sporu třetí subjekt. Každý soud(ce) rozhoduje o tom, zda má žalobce pravdu. V každém demokratickém systému může soudce konkrétní spor rozhodnout pouze jedenkrát.

Ústavní soud nemá právo vracet řešení sporu jinému soudci, protože odvolání proti rozhodnutí soudu již proběhlo. Pravda, spravedlnost a svědomí soudce jsou kritéria pro  rozhodování. Jestliže jedna strana sporu podá odvolání, pak spor musí rozhodovat jiný soudce. 

Priority, podle kterých musí soudce rozhodovat:

1. Zákony přírodních věd, zákony technických věd, nejnovější poznatky věd lékařských a technických,

2. Ústava, Listina základních občanských práv a svobod,

3. nařízení a doporučení nadnárodních orgánů, kterých je republika členem (NATO, EU),

4. zákony a zákonná nařízení uvedené ve Sbírce zákonů,

5. nařízení institucí a osob, které jsou zmocněné nařízení vydávat.

Výrok každého soudce musí obsahovat část, která určuje, kdo hradí soudní náklady. Tím je definováný příčinný vztah mezi žalobcem a žalovaným.