Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Karle - jenom jedno. Právnicky jsi bezmozek, ale tu ODS ti schvaluji. Já je sice volit nebudu, ale opravdu mi hlas pro ODS připadá celkem rozumný.

0 0
možnosti

P26e98t30r 16Č11e44j24k77a

20. 10. 2017 9:50

V ČR nemáme žádného panovníka už od roku 1918 - to jste si ještě nezvykl? Žádní soudci si sami mzdu neurčují, soudcům mzdu určuje zákonodárce (který jí mimochodem určuje i sám sobě...). Soudci jsou jenom chránění proti nepřiměřeným zásahům do svých platů a to na základě ústavního principu nezávislosti - ta nezávislost znamená, že ani ten zákonodárce nemůže platy soudců měnit úplně libovolně, jak si usmyslí. Zajímalo by mě, jaký stíhaný úředník je vláčen před soudem za plnění svých povinností...... Kdo jiný má soudit, když ne soudce? A je úplně irelevantní jestli před soudem stojí uklízečka z hospody čtvrté cenové, důchodce, nebo jiný soudce, který v případě odsouzení přijde o funkci....

To, že se politické vedení podřizuje soudní moci je v pořádku - protože všechny moci včetně zákonodárné a výkonné jsou podřízeny právu, které vykládá a uplatňuje moc soudní.

0 0
možnosti
Foto

Ano, pouze "doplatky" podle předpisů, které se na ně nevztahují.

0 0
možnosti
KN

Naše justice se ničemu nevymkla. To jen vaše myšlení se vymklo zdravému rozumu.

2 0
možnosti
Foto

To je hodnocení státní zástupkyně?

0 0
možnosti
AD

Po 250. stejný blábol.

2 0
možnosti

Volit ODS je Vaše právo. Já jen vyjadřuji údiv, když někdo, kdo chce spravedlnost, volí lumpy. Vždyť je to stejné, jako dát klíče od chaty člověku, který mi vykradl byt.

0 0
možnosti
Foto

Pokud bude lump odsouzen spravedlivým soudem, nezaslouží si hlas čestného voliče.

0 0
možnosti
  • Počet článků 859
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 662x
Vzdělání: Vyšší průmyslová škola strojnická - Vsetín (1955). KU  -  Fakulta technické a jaderné fyziky (1961).
Programátor vědecko-technických výpočtů v penzi.

Soud je služba za úplatu. V každém sporu mohou být pouze dva účastníci: žalobce a žalovaný. To je podmínka "vyloučení třetího". Soudce nesmí přizvat do sporu třetí subjekt. Každý soud(ce) rozhoduje o tom, zda má žalobce pravdu. V každém demokratickém systému může soudce konkrétní spor rozhodnout pouze jedenkrát.

Ústavní soud nemá právo vracet řešení sporu jinému soudci, protože odvolání proti rozhodnutí soudu již proběhlo. Pravda, spravedlnost a svědomí soudce jsou kritéria pro  rozhodování. Jestliže jedna strana sporu podá odvolání, pak spor musí rozhodovat jiný soudce. 

Priority, podle kterých musí soudce rozhodovat:

1. Zákony přírodních věd, zákony technických věd, nejnovější poznatky věd lékařských a technických,

2. Ústava, Listina základních občanských práv a svobod,

3. nařízení a doporučení nadnárodních orgánů, kterých je republika členem (NATO, EU),

4. zákony a zákonná nařízení uvedené ve Sbírce zákonů,

5. nařízení institucí a osob, které jsou zmocněné nařízení vydávat.

Výrok každého soudce musí obsahovat část, která určuje, kdo hradí soudní náklady. Tím je definováný příčinný vztah mezi žalobcem a žalovaným.