Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Karle - do správního práva se fakt nemontuj - tomu nerozumí ani spousta právníků, natož ty, který se s civilní žalobou (tedy spíš ptákovinou) obrací na Nejvyšší správní soud. Napíšu ti tajemství - já mu rozumím, živí mě to.

0 0
možnosti

P66e80t44r 35Č79e57j46k71a

24. 11. 2017 11:24

Vy pořád nechápete tu dvojinstančnost obecně - ta opravdu neznamená, že úředník X se musí ptát na každé rozhodnutí svého nadřízeného, jestli tak smí učinit - tak smí učinit, protože tu pravomoc mu dává zákon. Nadřízený je tu od toho, aby v případě podaného opravného prostředku (tzn. obrany osoby vůči které je učiněn nějaký úkon) rozhodl o tomto opravném prostředku - obvykle v tom smyslu, že ten jeho podřízený učinil úkon v souladu s právem. To je základní princip dvojinstančnosti, že oprávněnost rozsudku / rozhodnutí nějakého orgánu v případě podaného odvolání / stížnosti rozhodne nadřízený soud / úřad. Tzn. že postup orgánu podřízeného je podroben přezkumu orgánu nadřízeného. Ale rozhodně to neznamená, že vyšetřovatel s každým obviněním nebo úkonem bude běhat za policejním prezidentem (ten o průběhu kauz běžně vůbec nesmí vědět), nebo řadový státní zástupce za vrchním či nejvyšším státním zástupcem, aby to posvětil či odsouhlasil....

0 0
možnosti
Foto

V úřadě neexistuje žádná dvojinstačnost. Kde jste na takový nesmysl přišel?? V úřadě (každém) platí přímá podřízenost a nadřízenost. V každém podniku by s vámi vyběhli po prvním dnu zaměstnání.

1 0
možnosti
JL

Nejlepší je pí.Neč - s tím jsi docela pobavil.

0 0
možnosti
JL

Pardón, je to bez tečky pí Neč.

0 0
možnosti
ZB

Korupce prorostla společností,tedy také prorostla do orgánů činných v trestním řízení. A v kombinaci z nezávislostí soudů dává soudcům přímo božskou moc. Případy Janoušek,Dalík, Nagyová jsou toho důkazem. Mnoho korupčníků ve státě není ani obžalováno, je jasné proč? Peníze, tedy velké peníze v tomto Banana state dělají z zločinců naprostá neviňátka. Co s tím? Není to tak jednuché tento chlívek vymést, jak si autor blogu myslí! Bůh ochraňuj občany této krásné země!

1 0
možnosti
KN

Celkem by mě zajímalo, čeho že jsou případy Janoušek, Dalík a Nagyová důkazem. Byli obžalováni, i když Janoušek nikoliv za korupci, a pravomocně odsouzeni. Nagyová - Nečasová zatím nepravomocně. Mohou být tak důkazem toho, že žádný strom neroste do nebe.

A proč není mnoho korupčníků obžalováno ? No možná proto, že nejsou důkazy. Ono totiž získat důkazy korupčního jednání není jen tak. Proto je míra latence u korupce poměrně vysoká. Trestné je totiž nejen přijetí úplatku, ale i jeho poskytnutí, takže obě strany samozřejmě mlčí.

0 0
možnosti
  • Počet článků 859
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 662x
Vzdělání: Vyšší průmyslová škola strojnická - Vsetín (1955). KU  -  Fakulta technické a jaderné fyziky (1961).
Programátor vědecko-technických výpočtů v penzi.

Soud je služba za úplatu. V každém sporu mohou být pouze dva účastníci: žalobce a žalovaný. To je podmínka "vyloučení třetího". Soudce nesmí přizvat do sporu třetí subjekt. Každý soud(ce) rozhoduje o tom, zda má žalobce pravdu. V každém demokratickém systému může soudce konkrétní spor rozhodnout pouze jedenkrát.

Ústavní soud nemá právo vracet řešení sporu jinému soudci, protože odvolání proti rozhodnutí soudu již proběhlo. Pravda, spravedlnost a svědomí soudce jsou kritéria pro  rozhodování. Jestliže jedna strana sporu podá odvolání, pak spor musí rozhodovat jiný soudce. 

Priority, podle kterých musí soudce rozhodovat:

1. Zákony přírodních věd, zákony technických věd, nejnovější poznatky věd lékařských a technických,

2. Ústava, Listina základních občanských práv a svobod,

3. nařízení a doporučení nadnárodních orgánů, kterých je republika členem (NATO, EU),

4. zákony a zákonná nařízení uvedené ve Sbírce zákonů,

5. nařízení institucí a osob, které jsou zmocněné nařízení vydávat.

Výrok každého soudce musí obsahovat část, která určuje, kdo hradí soudní náklady. Tím je definováný příčinný vztah mezi žalobcem a žalovaným.