Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P92e35t10r 37Č75e18j80k25a

18. 5. 2018 14:57

Za poslední dobu jde pravděpodobně o jeden nejvtipnějších článků, co jste sem napsal. Některé části člověka s elementárním povědomím opravdu rozesmějou. Například tohle je skutečně klenot u kterého jsem se musel opravdu smát: "Soud na každé úrovni rozhoduje pravomocně. O tom, zda je rozhodnutí pravomocné rozhodují účastníci sporu." To jste tak nechápavý, že nevidíte, že jedna věta popírá druhou???? Stejně tak pobavila část předcházející: "Jestliže některý soud rozhodne, jak je možné, že novináři, poslanci a někteří „občané s právnickým vzděláním“ konkrétní rozhodnutí označí za „nepravomocné“. To máme nemocné soudce?" Poučený laik i odborník musí žasnout!

Takže jak je tomu doopravdy? Pravomocnost rozhodnutí nemá opravdu nic společného se zdravotním stavem soudců. ;-D Pravomocnost rozhodnutí je otázka toho, jestli lze dané rozhodnutí vymáhat nebo nikoliv. Jinak řečeno - po pravomocném odsuzujícím rozsudku v trestní věci si půjdete sednout do vězení.... po nepravomocném odsuzujícím rozsudku nepůjdete. Po pravomocném rozsudku o povinnosti uhradit něco protistraně musíte ve lhůtě uvedené v rozsudku zaplatit. Po nepravomocném rozsudku o téže povinnosti nemusíte. Rozdíl vcelku evidentní.

A teď kdy ta pravomocnost nastupuje? Je několik různých možností. Soud může rozhodnout a obě strany se mohou vzdát práva na odvolání. Pak nastupuje pravomocnost v podstatě okamžitě, ale to je spíš výjimečné. Pak může soud rozhodnout a strany si mohou vzít zákonnou lhůtu na odvolání, pokud k odvolání dojde, tak pravomocnost nenastoupí vůbec, pokud k odvolání v době lhůty nedojde, tak pravomocnost nastupuje okamžikem uplynutí lhůty. A jak už bylo naznačeno dříve - pokud dojde k odvolání proti rozsudku (a samozřejmě se bavíme jen a pouze o prvním stupni), tak pravomocnost nenastoupí vůbec, protože věc jde k soudu 2. stupně. A u soudu druhého stupně je to samozřejmě jinak.

3 0
možnosti

P90e58t23r 98Č45e77j59k79a

18. 5. 2018 15:03

Pokud druhoinstanční soud vydá jakýkoliv jiný rozsudek, než je zrušení předchozího verdiktu a jeho vrácení zpátky, tak pravomocnost nastupuje vyhlášením rozsudku.... A tady je ten klíčový rozdíl mezi rozhodnutím 1. a 2. stupně. Proti rozsudku prvního stupně má odvolání odkladný účinek (a tedy dopad na pravomocnost), proti rozsudku druhého stupně dovolání NEmá odkladný účinek (a tedy dopad na pravomocnost). A protože v právu obecně platí, že z každého obecného pravidla je nějaká výjimka, tak je i tady - může nastat odklad vykonatelnosti Nejvyšším soudem na žádost některé ze stran (viz spor ČSSD - Altner).

0 0
možnosti

Karle, ty na začátku napíšeš, že každý soud rozhoduje pravomocně a pak to v textu otočíš o 180 stupňů. Víš Karlíku. Rozhodnutí pravomocné je zároveň i vykonatelné. Podle tvého vysvětlování by mohla nastat situace, že ti soud uloží uhradit třeba 100 miliónů korun někomu. A ty bys to musel zaplatit. Nějaké odvolání? Můžeš, ale byl jsi pravomocně odsouzen, tak zaplať.

0 0
možnosti
Foto

Pravomocným se stává v případě, když žádný účastník neprotestuje (písemně).

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS