Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KN

"Státní moc výkonná se skládá z armády a policie."

Co jste si to zase vymyslel ? Moc výkonná se skládá zejména z vlády a prezidenta jako nejvyšší složky moci výkonné. Vládě a jednotlivým ministrům dále podléhá celá řada dalších ústředních úřadů. Na nižší úrovni patří k moci výkonné také místní samospráva - kraje a obce.

Patří sem mimo jiné rovněž státní zastupitelství. Policie a armáda je jen malou součástí moci výkonné a žádná z nich nemůže jednat mimo zákon, veškeré postupy těchto složek jsou regulovány zákonem. I to, že např. mohou nasazovat tajné agenty.

"Státní úředníci kteří nejsou členy úřadů vyjmenovaného v Ústavě, musí počítat s tím, že po každých parlamentních volbách mohou být vyměnění."

Další kolosální nesmysl. Od toho právě máme zákon o státní službě, aby většina z nich jen tak bez důvodu nemohla být vyměněna. Státní správa se totiž musí řídit zákonem, ne tím, co si usmyslí vláda. Takže pokud chce vláda prosadit své cíle, které není možno prosadit ve stávajícím právním rámci, musí nejprve přesvědčit zákonodárce, aby zákon změnil.

0 0
možnosti

P50e94t59r 68Č70e26j54k32a

18. 9. 2020 19:04

Pan Januška moc kouká na bondovky asi..... ;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 859
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 662x
Vzdělání: Vyšší průmyslová škola strojnická - Vsetín (1955). KU  -  Fakulta technické a jaderné fyziky (1961).
Programátor vědecko-technických výpočtů v penzi.

Soud je služba za úplatu. V každém sporu mohou být pouze dva účastníci: žalobce a žalovaný. To je podmínka "vyloučení třetího". Soudce nesmí přizvat do sporu třetí subjekt. Každý soud(ce) rozhoduje o tom, zda má žalobce pravdu. V každém demokratickém systému může soudce konkrétní spor rozhodnout pouze jedenkrát.

Ústavní soud nemá právo vracet řešení sporu jinému soudci, protože odvolání proti rozhodnutí soudu již proběhlo. Pravda, spravedlnost a svědomí soudce jsou kritéria pro  rozhodování. Jestliže jedna strana sporu podá odvolání, pak spor musí rozhodovat jiný soudce. 

Priority, podle kterých musí soudce rozhodovat:

1. Zákony přírodních věd, zákony technických věd, nejnovější poznatky věd lékařských a technických,

2. Ústava, Listina základních občanských práv a svobod,

3. nařízení a doporučení nadnárodních orgánů, kterých je republika členem (NATO, EU),

4. zákony a zákonná nařízení uvedené ve Sbírce zákonů,

5. nařízení institucí a osob, které jsou zmocněné nařízení vydávat.

Výrok každého soudce musí obsahovat část, která určuje, kdo hradí soudní náklady. Tím je definováný příčinný vztah mezi žalobcem a žalovaným.