Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P70e45t34r 27Č45e78j61k29a

18. 1. 2021 16:40

To je ale zase výčet nesmyslů:

- "Každé volby by měly být veřejné." - první klenot - podstatou svobodných voleb je naopak tajnost hlasování.

- "Volby do Poslanecké sněmovny jsou deformované z vůle poslanců. Do druhého kola bylo zavedené omezení (kvóra) pro malé strany." - žádné dvoukolové volby do poslanecké sněmovny nejsou (dvoukolové jsou do senátu a prezidentské)..... volební kvórum je naprosto v pořádku - ale sympatizoval bych s návrhem "druhého" hlasu - tzn. že člověk by měl právo volit "srdcem" (koho opravdu chce) a pak i "rozumem" (alternativní hlas), aby se snížilo množství "propadlých" hlasů a posílila šance menších stran, které nejsou volené právě z obav voličů, že jejich hlas propadne. Na druhou stranu - problémem je skutečnost, že v našem politickém systému nemůžete vládnout "sám", potřebujete koaličního partnera k vládnutí, což bohužel znamená, že pětiprocentní strana nedostane "adekvátních" pět procent podílu na moci, ale mnohem víc... často se děje, že dva "trpasličí" koaliční partneři si vyhandlují "blokační" možnost vůči velkému koaličnímu partnerovi - takže posílení velkých stran dˇHontovou metodou ve sněmovně má určitým způsobem vyvažovat váhu "malých" stran u výkonné moci (kdy se bez nich neobejdete). Vzpomeňme na někdejší počet ministrů Strany zelených.....

0 0
možnosti
Foto

Paně Čejko, podle vás podstatou svobodných voleb je tajnost (hlasování). Tajnost hlasováíní je ve svobodné společnosti nesmysl. Ve společnosti kde platí právo a spravedlnost není třeba tajného hlasování. Většina rozhoduje, kdo bude vůdcem.

0 0
možnosti
Foto

Ještě k volbám v USA. Vždyť přece každý stát unie má různý počet volitelů, který víceméně odpovídá počtu jeho obyvatel.

Veřejnou volbu považuji za nedemokratickou. Volby by měly zůstat tajné. Náš volební systém s volebními komisemi bych neměnil. Kombinace s korespondenční a elektronickou volbou by přinášela jen chaos a možná podezření z volebních podvodů jako teď v USA.

0 0
možnosti
Foto

Není důležité, jestli volby v USA jsou v souladu s matematikou, nejdůležitější je, jestli jsou v souladu se zákonem a to nejen tím příslušným tuzemským.

1 0
možnosti

USA asi vychází z římského systému, kdy se sčítaly hlasy ve volebních okrscích a vyhrál politik, který získal nejvíce okrsků. Nebyla to zrovna demokracie, protože římský plebs obvykle patřil do jednoho nejpočetnějšího okrsku a jejich hlas byl prakticky bezcenný.

USA mohou přejít na běžnější systém, kdy se sčítají hlasy jako celek. Určitě bych neměnila nás systém. Elektronické volby by byly fajn, ale nezajistí se 100% nezávislost (doma může despota diktovat celé rodině) a hackeři jsou vždycky o krok napřed. Hlavně nesvěřovat hlasy poště, je tam moc prostoru na selhání a "kouzlení s hlasy".

2 0
možnosti

No, ve státě, kde není vláda schopná připravit ani tak jednoduchou věc, jako je rezervační systém pro očkování seniorů, aby bezchybně fungoval a snesl nápor několika desítek tisíců uživatelů v jeden okamžik, máme k elektronické volbě opravdu dost daleko.;-D

0 0
možnosti

Zase ty vaše nesmysly. Počet volitelů daného státu samozřejmě odpovídá počtu obyvatel daného státu. Takže v tom vašem hypotetickém soustátí, z nichž jeden stát má 10 a druhý 100 miliónů obyvatel, by měl jeden stát 10 a druhý 100 volitelů (nebo nějaký jiný počet v daném poměru 1:10)

Jinak kandidátů na presidenta USA bylo 10, nikoliv 2 :

Donald Trump (republikáni), Joe Biden (demokraté), Joe Jorgensenová (libetariáni), Howie Hawkins (zelení), Rocky De La Fuente (Reformní strana), Gloria La Riva (Strana socialismu a osvobození),Don Blankenship (Konstituční strana),Brock Pierse (nezávislý),Brian Carroll (Strana americké solidarity),Kanye West (Birthday party, nezávislý).

To, že je řeč jen o Trumpovi a Bidenovi je proto, že ostatní získali jen marginální počet hlasů, nicméně nějaké hlasy samozřejmě také mají. To by mě zajímalo, jak by to ta vaše teorie vyřešila ;-D

0 0
možnosti
Foto

Paní Nováková, úvaha platí pro jakýkoliv nehomogenní soubor, ve kterém je třeba zjistit poměrné podíly. Je to úloha pro středoškoláky.

0 0
možnosti
Foto

pane Musile, pane Drápale, projděte si "tvorbu" autora blogu a zvažte další fundované příspěvky.

1 0
možnosti

Jak píše níže pan Drápal, počet volitelů každého státu je úměrný počtu obyvatel podle sčítání lidu. Podle téhož klíče se určuje i počet zastupitelů ve federálním kongresu. Je to systém typu vítěz bere vše a znemožňuje lidnatým státům s drtivější podporou jedné strany převálcovat jiné státy s vyrovnanějším výsledkem. Takže když třebas demokraté získají v Kalifornii 80%, pomůže jim to sice k celkovému "virtuálnímu" vítězství v USA, ale reálně tam získají jen stejný počet volitelů, jako by vyhráli 51:49. Je to dáno historií států s vysokou mírou samosprávy. Také volební zákony a pravidla má každý stát trochu jiný, volby si organizuje sám a odpovídá za výsledky.

0 0
možnosti

Jen tak pro upřesnění : těch kandidátů na prezidenta bylo 10, nikoliv 2, i když ostatní získali jen marginální počet hlasů.

0 0
možnosti

počet volitelů je úměrný počtu obyvatel toho kterého státu...ano, jsou tam určité anomálie ve dvou nebo třech státech

0 0
možnosti
Foto

už jste to napsal americkému prezidentu???

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS