Diskuse

Právní stát

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P48e72t91r 93Č33e52j75k17a

21. 10. 2019 12:17

Pane Januško - hned v názvu tohoto blafu používáte zcela konkrétní termín.... "právní stát" - řekněte mi tedy, co je právní stát...... nebo používáte pojmosloví, kterému nerozumíte? Tedy, to víme, že zcela běžně používáte pojmy, jejichž obsah neznáte, ale tedy - co je právní stát?

0 0
možnosti
Foto

Lichvou se stává půjčka, u které musí dlužník splatit víc jak desetinásobek půjčky, bez ohledu na dobu splatnosti

Zdroj: https://kareljanuska.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=732393

Myslíte tím pouze jistinu? Ale i to je moc, úplně stačí jednonásobek.

0 0
možnosti
Foto

Jestliže stát uzavře a podepíše smlouvu s některým subjektem (na výběr mýta), pak tato smlouva musí být zákonem pro všechny úředníky státu. I pro takové úřady, které mají vedoucího pod imunitou. Tato smlouva musí být zákonem i pro všechny následující vlády. Není možné, aby se změnou vlády měnily smlouvy. To by měli nejenom připustit, ale důsledně na tom trvat všechny "osoby s právnickým vzděláním", samozřejmě všechny soudy.

Vedoucímu ÚHOS by mělo být sdělené, aby okamžitě rezignoval. Vláda nese veškerou odpovědnost za kroky, které učiní.

0 4
možnosti

Máte pravdu především v tom, že po 30 letech "svobody" máme hodně daleko ke skutečnému právnímu státu (dnes bych ale nejvyššího státního zástupce neodvolávala, je vysoké riziko zneužití takového aktu). Státní a veřejní úředníci mají mít základní povinnost: nečinit nic, co je v rozporu se zákonem, bez ohledu na momentální barvy vlády. Bohužel naše zákony jsou díky lobbistům v parlamentu děravé i chybné, měly by být analyzovány a opraveny podle západních norem, aby mj. bylo postavení řadových občanů vyrovnáno s postavením institucí.

0 0
možnosti
  • Počet článků 859
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 662x
Vzdělání: Vyšší průmyslová škola strojnická - Vsetín (1955). KU  -  Fakulta technické a jaderné fyziky (1961).
Programátor vědecko-technických výpočtů v penzi.

Soud je služba za úplatu. V každém sporu mohou být pouze dva účastníci: žalobce a žalovaný. To je podmínka "vyloučení třetího". Soudce nesmí přizvat do sporu třetí subjekt. Každý soud(ce) rozhoduje o tom, zda má žalobce pravdu. V každém demokratickém systému může soudce konkrétní spor rozhodnout pouze jedenkrát.

Ústavní soud nemá právo vracet řešení sporu jinému soudci, protože odvolání proti rozhodnutí soudu již proběhlo. Pravda, spravedlnost a svědomí soudce jsou kritéria pro  rozhodování. Jestliže jedna strana sporu podá odvolání, pak spor musí rozhodovat jiný soudce. 

Priority, podle kterých musí soudce rozhodovat:

1. Zákony přírodních věd, zákony technických věd, nejnovější poznatky věd lékařských a technických,

2. Ústava, Listina základních občanských práv a svobod,

3. nařízení a doporučení nadnárodních orgánů, kterých je republika členem (NATO, EU),

4. zákony a zákonná nařízení uvedené ve Sbírce zákonů,

5. nařízení institucí a osob, které jsou zmocněné nařízení vydávat.

Výrok každého soudce musí obsahovat část, která určuje, kdo hradí soudní náklady. Tím je definováný příčinný vztah mezi žalobcem a žalovaným.