Tomu nerozumím

V právním státě občan může činit vše, co mu "Zákon" nezakazuje. Soudce rozhoduje tak, jak mu předepisuje "Zákon", nebo jeho svědomí.

I pro prezidenta platí, že může činit vše, co mu Ústava nezakazuje. Když Ústava přikazuje prezidentovi, aby v jistých případech odvolal ministerského předsedu, to neznamená, že ho nemůže odvolat v jiných případech. K tomu nejsou třeba Ústavní právníci. Právo prezidenta odvolat jen ministerského předsedu je nesporné. Důvod, že předcházející prezidenti nějak postupovali, nemůže být příkazem pro jiného prezidenta. Pouze litera zákona rozhoduje. Jestliže se někteří právníci vyjadřují jinak, tak jsou to lobbisté za „občany s právnickým vzděláním“, kteří z pozadí ovládají zákonodárce. Co způsobují, vidíme na současném stavu justice.

Do vazby byl vzat pan Pelta a jedna pracovnice ministerstva. Bez pochybnosti muselo dojít k trestnému činu.  Muselo dojít k defraudaci, krádeži nebo podobnému skutku. Poškozeným musel být stát, protože žalobcem je výlučně stát. Obžaloba nezveřejnila, jaká částka a které státní instituci byla škoda způsobená. Nebyl zveřejněn žádný důkaz (5 milionů v krabici), že k trestnému činu došlo. Přesto jeden soud povolil vazbu bezúhonných občanů. Soud dal přednost zbavení osobní svobody dvou občanů, před nějakým mařením vyšetřování. Tomu nerozumím.

Současný ministr financí byl obviněn vedením ČSSD, že chystal spolu s nějakým novinářem kampaň proti jejich politické straně. Jenom na základě tohoto obvinění požaduje ČSSD po prezidentu republiky, aby ministra odvolal. Odvolávají se na „obdobu“ v jiném případě. Tomu nerozumím.

V kauze Tluchoř byla z nějakého trestného činu obviněna celá skupina občanů. Někteří byli zbaveni své osobní svobody déle než měsíc. Žádný trestný čin nebyl nalezen. Ministr spravedlnosti se musel omluvit části zadržené skupiny (bývalým poslancům), protože měli lepší právníky (nebo lepší styky na soudce), ale žádný konkrétní krok, který by obdobným justičním přehmatům zabránil, nebyl učiněn. Někteří občané z této skupiny jsou vláčeni soudem dosud. Tomu nerozumím

Jeden poslanec zadržený s krabicí od vína, ve které bylo 5 milionů, byl pravomocně odsouzen, načež z vězení propuštěn. Tomu nerozumím.

Vše se děje pod jedním prezidentem, jedním nejvyšším státním zástupcem, prakticky jedním zákonodárcem, jedním soudcovským sborem. Tomu nerozumím.

Autor: Karel Januška | sobota 6.5.2017 4:37 | karma článku: 22,85 | přečteno: 641x
  • Další články autora

Karel Januška

Úvaha staříka nad hrobem

24.8.2021 v 9:22 | Karma: 6,11

Karel Januška

Spravedlivé soudy

1.8.2021 v 5:09 | Karma: 9,94

Karel Januška

Případ Janoušek

26.7.2021 v 4:01 | Karma: 14,03

Karel Januška

Volby a naděje

16.7.2021 v 15:36 | Karma: 8,78

Karel Januška

Rozděl a panuj

24.6.2021 v 4:31 | Karma: 10,11