Karel Januška

Policejní stát

23. 05. 2017 2:42:21
Ve zprávách se dovídám, že soudci opět posílají do vazby bezúhonné občany. Někdo něco prohlásil o poctivosti.

Policie ve státě, kde je zaručená svoboda slova, zbavuje osočené osoby základního občanského práva svobody pohybu. To aby se policii lépe pracovalo. Má na to právo, protože „občané s právnickým vzděláním“ upravili právnické předpisy tak, aby jim pachatel trestného činu mohl pláchnout (a nikdo nemohl být nalezen), případně pachatele ministr rovnou propustí.

Rozhodnutí o vazbě pravomocně činí jeden soudce. Zaručeně nestranný a neovlivnitelný. Když rozhodne špatně (Tluchoř), trochu to napraví vyšší soud tím, že zavede novou imunitu. Občanovi je to hned jasné.

Protože se blíží volby, navrhuji, aby každý politický subjekt, který se uchází o hlasy občanů, nabídl řešení této drobnosti. Třeba aby rozhodnutí o vazbě rozhodoval senát soudců, který bude mít alespoň tři soudce. Aby rozhodování senátu bylo spravedlivé, nařídit, že rozhodnutí senátu musí být jednomyslné (čili pravdivé):

  • V případě posuzování možného trestného činu musí o vazebním stíhání občana rozhodovat porota nejméně tří soudců, její rozhodnutí musí být jednomyslné. (Svoboda slova je zaručená.)

Soudci by museli porovnat právo občana na svobodu slova, a právo státu zbavit občana osobní svobody. Třeba by to některému ze tří soudců zapálilo.

Volební štáby by měly o takovém závazku voličům uvažovat. Každý hlas bude dobrý.

Z tisku se dovídám, že prezident je povinen odvolat celou vládu, když předseda vlády podá demisi. Nikde v Ústavě jsem takový odstavec nenašel. Domnívám se, že každý kdo to tvrdí, tak lže. Důkaz je jednoduchý. Kdyby Sobotka svou demisi oznámil takto: "Pane prezidente, odvolejte mne z funkce předsedy vlády (ke dni 7. května), protože mne postihla vážná nemoc." Skutečně by prezident nemohl pouze vyměnit premiéra, když se koalice na tom dohodla? Tanečky senátu (druhé komory parlamentu) a posudky všech právních expertů v televizi, byly v současné "vládní krizi" víc než trapné.

Autor: Karel Januška | karma: 21.29 | přečteno: 755 ×
Poslední články autora