Překážky v budování právního státu

Úvaha nad nedostatky našeho soudnictví. Spolehlivým prostředkem jak dosáhnout požadovaného soudního rozhodnutí je změnit žalobní návrh. To by mohlo skončit.

Slovenský Ústavní soud nám sdělil, že organizace, která shromažďuje dokumenty, nenese žádnou odpovědnost za obsah dokumentů. Pro pana Babiše je to  sice špatná zpráva, ale hlavu by si s tím neměl zatěžovat.

Téměř všichni soudci z "lidově demokratického zřízení" byli tehdejšímu režimu zavázáni, protože každé rozhodnutí soudu bylo v duchu tehdejší "vlády pracujícího lidu, pod vedením KSČ". Na právnické fakulty byli přijímáni výhradně takoví studenti, u kterých byl při nejmenším předpoklad podle takových předpisů jednat. Spousta soudců byla příslušníky KSČ. Proto máme soudnictví, které nerespektuje Ústavu, a stát, který má daleko k právnímu státu.

Proti tomuto nešvaru píšu politickým stranám a ministerstvu spravedlnosti asi deset let. Jak ODS, tak také ČSSD mé připomínky neakceptovaly. 

Koho bych rád volil jsem zveřejnil již v roce 2013. Nic se od té doby nezměnilo. Soudci mění žalobní návrhy a pravdivý výrok je pro ně cizí slovo.

Obdobným případem je můj protest proti výsledkům prezidentských voleb.  K Nejvyššímu správnímu soudu jsem dal dvě podání. Obě se týkaly problému, zda je možné uznat výsledky voleb, když ve volební kampani současný prezident používal lživé tvrzení "trestně stíhaný A. Babiš". První jsem zaslal e-mailem (Podání k Nejvyššímu správnímu sudu).

Diskutující mne upozornili na skutečnost, že taková podání musí obsahovat digitální podpis. Ten nemám zakoupený. Pro jistotu jsem poslal mé zpochybnění výsledků voleb také doporučeným dopisem.

Po uplynutí jisté doby jsem dostal dvě odpovědi. První zamítnutí bylo učiněné na základě neexistence digitálního podpisu (diskutujícím děkuji). Zajímavější bylo druhé zamítnutí. Nejvyšší správní soud přeposlal mou žádost kanceláři prezidenta republiky. Nevím, z jakého důvodu. Právní oddělení prezidenta pojalo mou žádost jako žalobu na prezidenta a jeho manželku. Žalobu zamítlo.

Nejvyšší správní soud se zbavil odpovědnosti za své rozhodnutí, a ze mne učinil žalobce ve věci, kterou bych nikdy neučinil. Nejvyššímu správnímu soudu  to nevadilo. Zda se může při volbě prezidenta veřejně používat lživá kampaň, Nejvyšší správní soud nerozhodl.

Politické strany si za hlavní cíl daly zbavit p. Babiše mandátu, který získal ve svobodných volbách. A nyní se tváří, že je povinností vítěze voleb poprosit o toleranci nebo koalici ve vládě. Že tím  upřednostňují a propagují stranu, která již dávno měla zmizet z politické scény, jim nevadí.

Pan Babiš má možnost dovést republiku k dalším volbám. Byl jsem voličem ODS. Co poslanci předvádějí při "vydání poslanců" do moci výkonné je trapné. Ignorují znění Ústavy a z poslanecké sněmovny činí soudní síň. Silně pochybuji o tom, že budu ODS znovu volit.

Náprava je jednoduchá, a je v rukách Parlamentu. Poslanecká sněmovna by měla jednat o doplnění právních předpisů, jak navrhuji v úvaze  Právní absurdistán.

 

Autor: Karel Januška | středa 14.2.2018 8:41 | karma článku: 10,59 | přečteno: 215x
  • Další články autora

Karel Januška

Úvaha staříka nad hrobem

24.8.2021 v 9:22 | Karma: 6,11

Karel Januška

Spravedlivé soudy

1.8.2021 v 5:09 | Karma: 9,94

Karel Januška

Případ Janoušek

26.7.2021 v 4:01 | Karma: 14,03

Karel Januška

Volby a naděje

16.7.2021 v 15:36 | Karma: 8,78

Karel Januška

Rozděl a panuj

24.6.2021 v 4:31 | Karma: 10,11