Vážení poslanci a senátoři

Každý demokratický stát je založen na třech pilířích. Je to moc zákonodárná, moc výkonná a moc soudní. Naše soudní moc nekoná podle Ústavy.

Jestliže v našem soudnictví existuje jeden soudce, který vykonával nebo vykonává funkci, a bylo mu dokázáno, že se dopustil nepravosti, pak takový systém nutně potřebuje nápravu. Ústava vylučuje možnost, že by se soudce mohl provinit. Protože každé rozhodnutí soudce má být kontrolováno soudcem vyššího stupně. NIKDY nesmí jeden soudce přikazovat něco jinému soudci. Ústava to jednoznačně vylučuje. A to je systematická chyba, kterou soudy ignorují.

„Závazný právní názor“ je výmysl, kterým se ospravedlňuje pochybné rozhodnutí nižšího soudu. Ale Ústava přikazuje každému soudci, aby rozhodoval nezávisle a nestranně. Jestliže soudce některého soudu pochybí, je povinností nadřazeného soudu pochybení napravit. Každé rozhodnutí soudu je pravomocné. Nadřazený soud (odvolací nebo dovolací) rozhoduje, zda je námitka některého účastníka opodstatněná. V případě, když nadřazený soud námitku uzná, je jeho nespornou povinností, vyřešit spor podle svého názoru nadřazeného soudu. Žádný soudce nemá pravomoc nařizovat jinému soudci. Náš systém dovoluje, aby spor řešili TŘI nezávislí soudci. Není dost dobře možné, aby nastal případ podplácení soudce.

Dovolili jste ze soudů učinit instituci, která nerozhoduje o spravedlnosti, ale o existujícím právu. Soudce musí stoprocentně vědět, jaká práva občanovi náleží. Jestliže soudce hledá právo, a jiný soudce mu nařizuje, jaké právo platí, tak máme právní absurdistán. Soudy některých případů trvají desetiletí. Odsouzení poslanci běhají po svobodě a úkolují soudy. Soudce si upraví žalobní návrh a odsoudí žalovaného. Ze státního rozpočtu si soudci přidělují doplatky ke mzdě. Je nezpochybnitelnou povinností vyššího soudu vypracovat konečné rozhodnutí ve věci. Žádný soud nesmí vrátit řešení sporu soudu nižšího stupně. Protože každý soudce rozhoduje nestranně a nezávisle, může to v konkrétním případě učinit pouze jednou.

Sbírku zákonů je třeba upřesnit paragrafy s následujícím obsahem:

Zákony přírodních a matematických věd, nejnovější poznatky věd lékařských a technických jsou nedílnou součástí zákona.

Každé rozhodnutí soudu je pravomocné. (Soudce může ve věci rozhodovat pouze jednou.)

(Každý spor má nárok na dva zákonné soudce a rozhodnutí dovolacího soudu.)

(Státní zástupci dohlíží nad policií. Proto patří do ministerstva vnitra.)

Vážení zákonodárci, soud je služba občanům. Náklady na tuto službu by mohly být poloviční, a občané by k soudům chodili pro spravedlnost, ne pro „závazné právní názory“.

Uvažte, zda byste problém neměli vyřešit okamžitě.

Autor: Karel Januška | úterý 17.4.2018 7:54 | karma článku: 14,05 | přečteno: 369x
  • Další články autora

Karel Januška

Úvaha staříka nad hrobem

24.8.2021 v 9:22 | Karma: 6,11

Karel Januška

Spravedlivé soudy

1.8.2021 v 5:09 | Karma: 9,94

Karel Januška

Případ Janoušek

26.7.2021 v 4:01 | Karma: 14,03

Karel Januška

Volby a naděje

16.7.2021 v 15:36 | Karma: 8,78

Karel Januška

Rozděl a panuj

24.6.2021 v 4:31 | Karma: 10,11